Turbulentno na Prisavlju

Sam sebe izbacio iz igre: Siniša Kovačić otpada iz natječaja, HRT Dinku Čuturi?

Siniša Pavić

Snimio Ranko Šuvar / CROPIX

Snimio Ranko Šuvar / CROPIX

Pred NO HRT-a je iznimno težak, ili možda iznimno lak zadatak, sve ovisno od toga kako će čitati odredbe što su ih sami napisali. Ovaj tren se u svakom slučaju čini da je Kovačić sam sebe izbacio iz igre. Ne čudi stoga što se užurbano traže razlozi zašto



Još u četvrtak činilo se kako baš ništa i nitko ne može spriječiti Sinišu Kovačića da se elegantno prošeta kroz natječaj i postane novi glavni ravnatelj HRT-a. Aktualni v.d. glavnog ravnatelja bio je uostalom taj tren jedini kandidat i samo je Hrvatska pošta, odnosno pošiljke odaslane posljednji tren, mogla pomrsiti Kovačiću račune.


No, pošta je učinila svoje, pomrsila Kovačiću račune, ali ne toliko zbog novih pristiglih prijava, koliko stoga što je Kovačić, sve se čini, sam sebe izbacio iz igre jer, navodno, nije svoju kandidaturu poslao poštom put Nadzornog odbora HRT-a, onako kako propozicije natječaja izričito nalažu.


Vijest je u utorak letjela munjevitom brzinom i dalje od Prisavlja. Propozicije natječaja za izbor glavnog ravnatelja HRT-a bila su tražena roba, poglavito onaj njihov dio u kojem piše da se prijava podnosi isključivo poštom, u zatvorenoj omotnici! Kuloari bruje kako Kovačić to nije napravio, kako je svoju prijavu samo urudžbirao na HRT-u. Hoće li mu to biti dovoljno da bi bilo valjano!?




– Špekulacije ne komentiram. O kandidaturama odlučuje Nadzorni odbor HRT-a. Kandidatura je predana zakonito i u zakonskom roku – kratko nam je poručio Kovačić.


Predsjednik NO-a HRT-a Šenol Selimović je na putu. Za Tportal je kazao kako nije upoznat s tim kako su prijave pristizale, ali je dodao i to da će po povratku imati informaciju te da će se poštovati sva propisana pravila.


S Prisavlja neslužbeno stižu glasi da je na među v.d. vodstvom poprilična panika, da se čini sve kako bi se izričita odredba natječaja, ona koja kaže da se prijava podnosi isključivo poštom, čim ekstenzivnije pojmila, objasnila, tumačila. Je li urudžbiranje isto što i slanje poštom!? Je li ekspedit isto što i pisarnica!?


Pred NO HRT-a je iznimno težak, ili možda iznimno lak zadatak, sve ovisno od toga kako će čitati odredbe što su ih sami napisali. Ovaj tren se u svakom slučaju čini da je Kovačić sam sebe izbacio iz igre. Ne čudi stoga što se užurbano traže razlozi zašto. Od jučer se spominju imena još četvorice kandidata koji su, navodno, poslali poštom svoje prijave.


To su povjesničar Josip Jurčević, HRT-ov dokumentarist Domagoj Božidar Burić, bivši HRT-ov glavni ekonomist Ante Rončević te povjesničar, pače političar Dinko Čutura. I baš se kanditura Čuture najviše po kuloarima veže uz Kovačićevu omašku. Neslužbeno se govori kako je šef HDZ-a Tomislav Karamarko umjesto Kovačića odlučio u vatru gurnuti Čuturu koji se spominjao i kao jedan od kandidata za ministra kulture, pa se Kovačić ovom omaškom odlučio sam eliminirati.


Što god bila istina, u četvrtak, najdalje petak, NO HRT će izaći će s imenima onih čije su kandidature valjane. Onaj koji je do jučer bi najveći favorit, ovaj tren možda nije ni kandidat.