Traži istragu

Sam nastavlja pravnu bitku: Uskok odbacio sve Todorićeve prijave oko Agrokora

Hina

Foto Robert Anić / PIXSELL

Foto Robert Anić / PIXSELL

Prvu prijavu Todorić je preko svojih odvjetnika podnio još u studenom 2017., a dopunjavao ju je četiri puta, posljednji put lani potkraj listopada. Todorić je prijavio Martinu Dalić za kazneno djelo zločinačkog udruživanja



Odbačene su sve prijave bivšeg vlasnika Agrokora Ivice Todorića vezane uz Agrokor, a bez obzira na odluku Uskoka, Todorić bitku nastavlja sam i od suda traži da pokrene istragu protiv svih koje sumnjiči, piše u ponedjeljak Jutarnji list.


Nakon što su u lipnju prošle godine brzopotezno odbačene kaznene prijave političkih stranaka Živi zid i Slobodna Hrvatska podnesene protiv bivše potpredsjednice Vlade Martine Dalić i ostalih sudionika afere Hotmail, Uskok je u međuvremenu odbacio i ostale kaznene prijave koje su se odnosile na skupinu prozvanu Borg, odnosno na događanja oko Agrokora uoči i nakon dolaska izvanredne uprave u proljeće 2017. navodi dnevnik.


Riječ je o kaznenim prijavama koje je u više navrata podnosio i dopunjavao prijašnji većinski vlasnik Agrokora Ivica Todorić.




Prvu prijavu Todorić je preko svojih odvjetnika podnio još u studenom 2017., a dopunjavao ju je četiri puta, posljednji put lani potkraj listopada. Todorić je prijavio Martinu Dalić za kazneno djelo zločinačkog udruživanja, zloupotrebu položaja i ovlasti te za zloupotrebu povlaštenih informacija.


Ujedno je prijavio još nekoliko fizičkih i pravnih osoba za počinjenje spomenutih zloupotreba u sastavu zločinačkog udruženja i to bivšeg izvanrednog povjerenika Antu Ramljaka, Thomasa Wagnera i američki fond Knighthead Capital Management te Adama Pieczonku iz Knightheada, Branimira Bricelja iz Altera savjetovanja i odvjetnika Tina Doličkog.


Todorić je u listopadu prošle godine podnio još jednu kaznenu prijavu, ovoga puta protiv premijera Andreja Plenkovića i Martine Dalić za zloupotrebu položaja i ovlasti, dok je Antu Ramljaka, Branimira Bricelja, Tomislava Matića, Zorana Besaka i Borisa Šavorića prijavio za pomaganje u zloupotrebi.


Na Todorićeve prijave, koje su se odnosile prvenstveno na okolnosti pod kojima je izrađen i donesen Zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za RH, tzv. lex Agrokor, te na zaključenje ugovora o rollup kreditu s Knightheadom, nadovezale su se i daljnje kaznene prijave Živog zida.


Ta je stranka, uz Plenkovića, Dalić, Ramljaka i druge već spomenute osobe, kazneno prijavila i ministra financija Zdravka Marića, bivšeg predsjednika Sabora Božu Petrova, prijašnjeg predstojnika Ureda premijera Davora Božinovića te Tomislava Matića, Tonćija Korunića i Matka Maravića kao i dvije njihove tvrtke.


Bez obzira na Uskokovo odbacivanje kaznenih prijava Todorić je iskoristio svoje zakonsko pravo te je putem odvjetnika sredinom rujna na Županijskom sudu u Zagrebu podnio prijedlog za provođenje istrage protiv Dalić, Ramljaka, Plenkovića, Bricelja, Matića, Besaka, Šavorića, Doličkog te Wagnera, Pieczonke i Knightheada. Sudac istrage odluku o slučaju još nije donio, donosi Jutarnji list.