Promijenio mišljenje

Salto-mortale Miroslava Tuđmana: ‘Nerealna je opcija da Orešković ostane premijer’

Hina

»Ono što je važno naglasiti je da smo ipak sada ostavili tu priču iza sebe, hoće li biti preslagivanja ili neće. Prema tome, idemo u sastav nove vlade, odnosno procedura je takva da se mora nova vlada sastaviti«, rekao je Tuđman



HDZ-ova zastupnik Miroslav Tuđman, koji je početkom tjedna odbio potpisati zahtjev za opozivom premijera Tihomira Oreškovića, u četvrtak je izjavio kako je opcija po kojoj bi Orešković ostao na čelu vlade nerealna, a uvjeren je i kako Most nije jedinstven u podršci sadašnjem premijeru.


Tuđman je novinarima u Saboru kazao kako nema informacije o imenima koja se spominju kao mogući novi mandatari, poput sadašnjih ministara Zdravka Marića i Olega Butkovića, no smatra kako je riječ o »pristojnim ljudima«, iz čega zaključuje da će Hrvatska uskoro imati dobrog premijera i »racionalan raspored snaga, u kojem će se znati koje su čije kompetencije u Vladi«.


»Ono što je važno naglasiti je da smo ipak sada ostavili tu priču iza sebe, hoće li biti preslagivanja ili neće. Prema tome, idemo u sastav nove vlade, odnosno procedura je takva da se mora nova vlada sastaviti«, rekao je Tuđman.




Upitan je li realna opcija po kojoj bi na čelu Vlade ostao Orešković, a iz nje istupili potpredsjednici Tomislav Karamarko i Božo Petrov, odgovorio je kako misli da to nije realna opcija.


»Mislim da to nije realna opcija, upravo zbog toga što po izjavama Mostovaca u medijima možemo iščitati da ni oni nisu zadovoljni Oreškovićem«, rekao je Tuđman.


Na opasku da iz Mosta poručuju da i dalje podržavaju Oreškovića, odgovorio je, »Pitanje je kako definirate ‘oni’, zato što to ‘oni’ može biti dva čovjeka, a ne 15. Koliko znam, oni su podijeljeni oko tog stava«, ustvrdio je Tuđman.


Je li HDZ već osigurao parlamentarnu većinu za imenovanje nove vlade, Tuđman nije znao odgovoriti.


Uvjeren je, međutim, da većina koja bi trebala podržati novu vladu neće biti »tanka« te da neće ovisiti o glasovima jednog ili dvoje zastupnika. »S projekcijom da će gospodarska situacija zadržati sadašnje trendove, ta bi vlada mogla uspjeti iskoristiti još pola godine da riješi EU fondove, da zamijeni te kredite.


Mislim da će to stabilizirati vladu, ako budu samo ti trendovi i ako ne bude nečeg novoga, tako da mislim da je to jedna kriza koja je u osnovi već iza nas i da treba razmatrati što dalje«, rekao je Tuđman.


Uvjeren je da će Tomislav Karamarko i nakon izlaska iz Vlade imati mogućnost zaštititi svoju poziciju kroz kroz rad u Saboru i u stranci.