Samo vjerodostojno

Salto mortale: Ministar Horvat sada zagovara arbitražu s MOL-om, tvrdi da nikad nije ni bio protiv nje

Dražen Ciglenečki

Snimio Denis LOVROVIĆ

Snimio Denis LOVROVIĆ



Ministar Darko Horvat, potpredsjednik HDZ-a, putem Facebooka je podržao novi stav svoje stranke da hrvatska država treba nastaviti arbitražni postupak s MOL-om.


Horvat, međutim, tvrdi da on osobno nikad niti nije bio protiv ove arbitraže, nego da je uvijek isticao samo to da do nje nije trebalo doći, što misli i danas. S tim da šef HDZ-a u Međimurskoj županiji smatra da mađarski MOL tu ništa nije kriv. »Glavni krivac za arbitražu je bivši ministar Ivan Vrdoljak, koji se bahato ponašao prema partnerima iz MOL-a i koji je zbog toga prijepore odveo u arbitražni spor. Jasno je da nakon arbitražnog postupka između dva strateška partnera više neće biti poslovnog odnosa kakvim bi partneri trebali unapređivati poslovanje firme. Paralelno s pokrenutim arbitražnim procesima potrebno je nastaviti pregovore s MOL-om te pronaći rješenje prihvatljivo za oba partnera. Time bi se anulirali milijunski troškovi koje producira arbitražni postupak, ali bi se potvrdio stav da arbitraža među strateškim partnerima nije potrebna. Sustav upravljanja INA-om, koja je nacionalni interes i oko koje promašaji i bauljanja poput onih Vrdoljakovih predstavljaju izdaju tih interesa, treba prilagoditi hrvatskom zakonodavstvu sukladno participaciji u vlasništvu«, napisao je Horvat na svojem Facebook profilu.


On je još u vrijeme dok je HDZ bio u opoziciji često u javnim nastupima artikulirao stav stranke da bi arbitražu s MOL-om trebalo završiti.




– Ako su tema neke televizijske emisije bili odnosi MOL-a i INA-e, znalo se da u njoj HDZ mora zastupati Horvat. Tako je odredio Tomislav Karamarko, koji se također zalagao za prekid arbitražnog postupka, prisjeća se jedan HDZ-ovac.


Jedno takvo Horvatovo sudjelovanje u televizijskoj raspravi o INA-i usjeklo se u pamćenje i Vrdoljaku.


– Rekao je u nekoj od tih emisija da trebamo prekinuti našu arbitražu, zamislite. Znači, prije nego što MOL bilo što učini, Hrvatska bi obustavila svoj postupak. A riječ je zapravo o tome da sam ja MOL-u slao dopise u kojima sam ih gotovo molio da ne pokreću arbitražu, no oni su se opravdavali da će u suprotnom ta stvar otići u zastaru. Ponudio sam im zatim da ćemo donijeti odluku da se nećemo koristiti zastarom ako će oni odustati od arbitraže i započeti s nama pregovarački proces. Odbili su i krenuli s arbitražnim postupkom u Washingtonu tražeći da im Hrvatska, po ugovoru koji je sklopila HDZ-ova vlada u kojoj je Horvat bio pomoćnik ministra zadužen za energetiku, isplati novac za plinski biznis, 2013. godine to su bile dvije i pol milijarde, a sada su već četiri i pol milijarde. Da bih spriječio da izgubimo taj postupak, bio sam primoran pokrenuti našu arbitražu kojom zahtijevamo poništenje tog za nas nepovoljnog ugovora, Sud u Washingtonu reagirao je na to zaustavljanjem postupka dok se ne riješi arbitraža koju smo mi inicirali. I sad, tvrdi Horvat, MOL nije bahat nego sam to ja. Ako se Plenković riješio ljudi koji su, kako je procijenio, uteg HDZ-u, poput Božidara Kalemete ili Josipe Rimac, nije mi zaista jasno zašto je Horvata ostavio i k ga tome još stavio na visoko treće mjesto na listi u trećoj jedinici rekao nam je Vrdoljak.


Predsjednik HNS-a ističe da arbitraža s MOL-om nije sama sebi svrha, ali da se se može prekinuti tek ako se »Mađari obvežu da se neće naplatiti za plinski biznis i pristanu na promjenu međudioničkog ugovora«.


Inače, neslužbeno doznajemo, Plenković se, prije nego što je dao intervju u kojem je podržao arbitražu, raspitao kod odvjetnika koji zastupaju Hrvatsku u arbitraži i oni su ga uvjerili da postoji dovoljno argumenta u prilog naše strane. U obrazloženju odluke da se Karamarko, zalažući se za prekid arbitraže, nalazio u sukobu interesa, Povjerenstvo na čelu s Dalijom Orešković konstatiralo je da je »javni interes da Republika Hrvatska uspije u postupcima u kojima nastoji zaštititi i ostvariti svoja prava«.