Ministar, filozof, znanstvenik...

“Salonsko ustaštvo”: Ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić rehabilitirao ustaškog ministra Makanca

P. N.

foto: arhiva NL

foto: arhiva NL

Kad je aktualni miistar obrazovanja objavio taj tekst, 1992. godine,  profesor filozofije Josip Talanga podnio je ostavku u uredništvu časopisa Prilozi za istraživanje hrvatske filozofske baštine. Objavljivanje je ocijenio kao čin - salonskog ustaštva.



Ministar obrazovanja Pavo Barišić – u svom znanstvenom članku ‘Filozofija povijesti Julija Makanca’, objavljenom u časopisu Prilozi za istraživanje hrvatske filozofske baštine 1992. godine – ustaškog ideologa i ministra obrazovanja Julija Makanca prikazao je kao “tragičnog junaka i žrtvu”.


Pritom je zatajio njegovu predanost ideji NDH, u kojoj je Makanac, između ostalog, figurirao i kao ideolog, zadužen da ustaštvom “oplemeni” duh hrvatske mladeži. Barišićeve “rane radove” otkrio je tjednik Novosti.


Kad je aktualni miistar obrazovanja objavio taj tekst, 1992. godine,  profesor filozofije Josip Talanga podnio je ostavku u uredništvu časopisa Prilozi za istraživanje hrvatske filozofske baštine. Objavljivanje je ocijenio kao čin – salonskog ustaštva.


– Dao sam ostavku jer Barišić nijednom riječju u tom članku nije osudio činjenicu da je Makanec bio ideolog NDH, kaže profesor Talanga za Novosti. – Prikazujući Makančeve filozofske spise potpuno nekritički i izvan konteksta njegovog strastvenog angažmana u zločinačkom ustaškom režimu, Barišić o njemu govori u superlativima, hvali njegovu ‘veliku erudiciju’, ‘osebujan stil pisanja’ i ‘jezičnu vrituoznost s kojom odijeva svoje duboke filozofske misli’, a na više mjesta u članku eksplicitno ga naziva hrvatskim mučenikom, navode novinari tjednika Novosti.