Vlada prihvatila izvješće

“Saldo” poplava u Slavoniji: Dvoje poginulih, šteta u milijardama

Hina

U poplavi su stradale tri slavonske općine, šteta premašuje 1,2 milijarde kuna, stradalo je 19 javnih zgrada, štete na infrastrukuri su preko 220 milijuna kuna, evakuirano je oko devet tisuća osoba



ZAGREB – Izgubljena dva ljudska života, šteta koja se mjeri u milijardama kuna, promijenjene sudbine mnogih obitelji, ‘saldo’ je katastrofalne poplave koja je u svibnju pogodila istok Slavonije, rekao je zamjenik ministra unutarnjih poslova Evelin Tonković na sjednici Vlade, koja je prihvatila izvješće o provedbi mjera obrane od poplava.


Asanacija poplavljenog terena je u tijeku, pa se ukupni troškovi poplave ne mogu preciznije procijeniti, napomenuo je Tonković.


U poplavi su stradale tri slavonske općine, šteta premašuje 1,2 milijarde kuna, stradalo je 19 javnih zgrada, štete na infrastrukuri su preko 220 milijuna kuna, evakuirano je oko devet tisuća osoba.




Uništeno je preko 8,5 tisuća hektara poljoprivrednih površina uz procijenjenu štetu od 55 milijuna kuna, zbrinuto je oko 11 tisuća uginulih životinja.


Zamjenik ministra hvali reakciju Vlade, sustava zaštite i spašavanja, mjesnog stanovništva, volontera i građana diljem Hrvatske.+


Katastrofom je, kaže, upravljano po pravilima struke i uz određene reškoće, napravljeno je najviše što se moglo u datim okolnostima – nakon početnih žrtava, nije bilo dodatnih stradavanja, nije bilo zaraza, krađa, ugroženo stanovništvo je zbrinuto. Sustav zaštite i spašavanja ispunio je temeljne zadaće.


Vlada je prihvatila Izvješće o provedbi mjera obrane od poplava i asanacije terena te preporuke kojima bi se sustav obrane unaprijedio, kao i sustav zaštite i spašavanja u cijelosti.


Premijer Zoran Milanović kaže da sve to ne bi bilo potrebno da nije puknuo novi nasip, a zašto je puknuo još nije poznato. Nema jasnog odgovora zašto se se to dogodilo, novi dio nasipa se raspao, ne znam hoćemo li na to ikada dobiti odgovor što se uopće dogodilo, rekao je premijer.