Simultanka na 19 ploča

Šahovsku legendu Garija Kasparova namučila 13-godišnja protivnica Anamarija Radiković iz Rijeke

Glas Istre

Foto Dejan ŠTIFANIĆ

Foto Dejan ŠTIFANIĆ

Riječ je učenici 6a osnovne škole Turnić i članice šahovskog kluba Rijeka! Cijela je dvorana navijala za Anamariju koja ipak nije uspjela pobijediti, ali je dobrano namučila Kasparova.



PULA Iako je kiša prebacila program iz Arene u Dom hrvatskih branitelja, šahovska simultanka jednog od najvećih igrača ove igre, svjetske legende Gari Kasparova protiv osoba iz javnog života, izazvala je u srijedu velik interes Puljana, ali i gostiju. Kasparov, koji posjeduje i hrvatsku putovnicu, nakon 20 godina vratio se u Istru promovirajući šahovske vještine koje želi prenijeti na mlade.


Prvi put u povijesti šaha diljem svijeta mogao se pratiti livestreaming prijenos, a samu simultanku u Domu branitelja pratili su stručni komentari na hrvatskom i engleskom jeziku. Šahovsku simultanku Kasparov je odigrao na 19 ploča, a protivnici su mu bili bivši hrvatski predsjednik dr. Ivo Josipović, istarski župan Valter Flego, pulski gradonačelnik Boris Miletić, ministar branitelja Predrag Matić, zamjenik ministra turizma Daglas Koraca, američki ulagač u NK Istru 1961 Michael Glover, ravnatelj Arheološkog muzeja Darko Komšo i glazbenik Bruno Krajcar. Krajcar i Komšo su prvi poraženi protivnici Kasparova. Intencija organizatora bila je pružiti prigodu i za dvoje pulskih turista Belgijanca Floreela Neytsa i osmogodišnjeg Moskovljanina Ivana Osipenka. Najmlađi protivnik bio je sedam i pol godišnji Boorna Franc iz Samobora.


Dakle, od javnih ličnosti najbolje su se protiv šahovske legende držali bivši predsjednik Josipović te posebno pulski gradonačelnik Miletić, a buduće svjetske karijere najavili su pulske šahovske nade 11-godišnji Frano Rajković i njegov vršnjak Dino Lovrić te jedina dama u jučerašnjoj simultanki 13-godišnja Riječanka Anamarija Radiković, koja je ostala posljednji protivnik Kasparovu.




Riječ je učenici 6a osnovne škole Turnić i članice šahovskog kluba Rijeka! Cijela je dvorana navijala za Anamariju koja ipak nije uspjela pobijediti, ali je dobrano namučila Kasparova.


Posljednji put partiju u sklopu ovakve simultanke Kasparov je izgubio daleke 2001. godine.


Više pročitajte u Glasu Istre