Odbijenica iz BiH

Sada je definitivno, Mamić neće biti izručen Hrvatskoj koja ga traži zbog višemilijunske prevare

Hina

Foto Armin Durgut / PIXSELL

Foto Armin Durgut / PIXSELL

Takav epilog očekivao se nakon rasprave na sarajevskom sudu prošlog mjeseca kada su i obrana i tužitelji rekli da Mamić ne može biti izručen Hrvatskoj s obzirom da posjeduje bosanskohercegovačko državljanstvo



Sud u BiH odlučio je da bivši čelnik Dinama Zdravko Mamić ne može biti izručen Hrvatskoj koja ga traži zbog višemilijunske prevare, izjavio je u petak Mamićev odvjetnik.


»Dobio sam obavijest od suda… Pravomoćno je rješenje da nema uvjeta za izručenje gospodina Mamića Hrvatskoj. To je okončano«, izjavio je Zdravko Rajić Hini.Upitan postoji li još neki mehanizam da Hrvatska zatraži Mamićevo izručenje, odgovorio je da je tom odlukom suda slučaj zaključen.

»Ne postoji druga pravna mogućnost što se tiče ove optužnice«, istaknuo je Rajić.


Po njegovim riječima, vlasti susjedne zemlje sada će tek izvijestiti Hrvatsku o odluci. »Sada ide samo tehnička procedura da ministarstvo pravde BiH proslijedi tu obavijest ministarstvu pravosuđa Hrvatske«.




Takav epilog očekivao se nakon rasprave na sarajevskom sudu prošlog mjeseca kada su i obrana i tužitelji rekli da Mamić ne može biti izručen Hrvatskoj s obzirom da posjeduje bosanskohercegovačko državljanstvo.


Tužiteljica Gordana Bosiljčić je tada istaknula kako nije ispunjen uvjet da kazneno djelo za koje se tereti Mamića mora biti propisano kao kazneno djelo u BiH, što nije slučaj ni s kaznenim zakonom Federacije BiH, ni Republike Srpske ili Brčko distrikta.


Problematizirala je i samu optužnicu koja je potvrđena pred Županijskim sudom u Osijeku, navodeći da se sav sadržaj odnosi na eventualne buduće transfere igrača.Po članu 40. Zakona o međunarodno-pravnoj pomoći jasno je da BiH ne izručuje svoje državljane i da se taj ugovor ne može retroaktivno primjenjivati, ustvrdila je.Ugovor su Hrvatska i BiH potpisale 2012., stupio je na snagu tek 2014., ali ga dvije zemlje različito tumače.

Mamić je u BiH otišao uoči izricanja prvostupanjske presude kojom je osuđen na 6,5 godina zatvora. Otada živi u Međugorju i u više navrata je isticao kako ne vjeruje pravosuđu Hrvatske.


U novoj optužnici tužiteljstvo tereti Mamića i još šest okrivljenika da su, u sklopu zločinačkog udruženja, oštetili Dinamo za oko 200 milijuna kuna.


Optužnica se odnosi na Mamićevog sina Marija, brata Zorana, bivšeg direktora Dinama Damira Vrbanovića te na poduzetnike Sandra Stipančića i Igora Krotu te menadžera Nikkyja Artura Vuksana.


Optužnica tereti Zdravka Mamića da je, od prosinca 2004. do prosinca 2015. ostale okrivljenike organizirao u zločinačko udruženje te da su sklapanjem fiktivnih ugovora između Dinama i više stranih tvrtki te ispostavljanjem računa o plaćanju nepostojećih usluga za transfere igrača klub oštetili za više od 144 milijuna kuna.


Osim toga, Dinamo je neosnovano obvezan na plaćanje dodatnog iznosa od još 7.35 milijuna eura, odnosno 55,8 milijuna kuna, kažu tužitelji.