Nezadovoljni

Sad i policajci najavljuju štrajk, žele više koeficijente: ‘Primijenit ćemo sva sredstva’

Hina

Ilustracija Foto Damir Škomrlj

Ilustracija Foto Damir Škomrlj

Nadamo se ipak da nećemo biti prisiljeni stupiti u štrajk u kritičnim trenucima dok su potrebe za radom našeg članstva najveće, u blagdansko vrijeme kada je pojačan broj graničnih prelazaka te potreba za osiguranjem javnih božićnih i novogodišnjih priredbi. To ovisi isključivo o spremnosti Vlade RH za dogovor



ZAGREB Ne odustajemo od izmjene koeficijenata za policijske službenike sa završenom srednjom školom s 0,8 na 1,0, poručili su u utorak iz Sindikata policije Hrvatske (SPH), najavljujući da će, ako im potrebe ne budu zadovoljene, primijeniti sva zakonska sredstva sindikalne borbe, što uključuje i štrajk.


“I dalje ne odustajemo od namjere za izmjenu koeficijenta na način da bi najniži koeficijent za policijske službenike sa završenom srednjom školom iznosio 1,0 naspram sadašnjih 0,8. Isto tako, nećemo zaboraviti niti ostale policijske službenike (VŠS, VSS), kao ni državne službenike i namještenike”, priopćili su iz SPH.


Ističu da u slučaju nepovoljnog ishoda pregovora sa sindikatima javnih službi ne odustaju od najnižeg koeficijenta 1,0 kao njihova cilja. “Njega ćemo ostvariti, ako bude moguće nastavkom dosadašnjeg pregovaračkog procesa s poslodavcem. Takav je i načelni dogovor koji imamo s resornim ministarstvom”, kažu u sindikatu.




Najavljuju da će, ne budu li zadovoljene njihove potrebe, primijeniti sva zakonska sredstva sindikalne borbe. “Nadamo se ipak da nećemo biti prisiljeni stupiti u štrajk u kritičnim trenucima dok su potrebe za radom našeg članstva najveće, u blagdansko vrijeme kada je pojačan broj graničnih prelazaka te potreba za osiguranjem javnih božićnih i novogodišnjih priredbi. To ovisi isključivo o spremnosti Vlade RH za dogovor”, navode u priopćenju.


Napominju kako prema važećem Kolektivnom ugovoru, državni službenici i namještenici automatski ostvaruju materijalna prava povoljnija od ugovorenih, ako Vlada iste ugovori sa sindikatom javnih službi. “Stoga će se sve povoljnije odredbe predstojećeg dogovora Vlade i sindikata javnih službi pozitivno odraziti na naše članstvo”, naglašavaju u SPH.


Poručuju kako su posvećeni dobrobiti svojih članova te poboljšanju njihovih radnih i materijalnih prava, te da se ne bave “politikom, špijunažom, paraobavještajnim djelovanjem, te davanjem podrške osobama koje neopravdano kritiziraju rad policije”.


Inače, sindikat policije i ostali sindikati državnih službi prošlog tjedna su potpisali dodatak temeljnom kolektivnom ugovoru s ministrom rada i mirovinskog sustava Josipom Aladrovićem.


Dogovoreno je povećanje plaća tri puta po dva posto u 2020. godini, povećanje prava na božićnicu i regres s 1250 na 1500 kuna i dara za djecu s 500 na 600 kuna, a otpremnina pri odlasku u mirovinu više se neće vezati uz tri proračunske osnovice, već za dvije osnovice za obračun plaće.