Džaba glasovi - GMO ipak u Hrvatskoj

Saborski zastupnici rekli ne GMO hrani i kloniranju

Hina

Kroz proizvode svjetskih proizvođača GMO je prisutan na hrvatskom tržištu, kaže SDSS-ov Mile Horvat. Nismo ni svjesni da dnevno konzumiramo proizvode s GMO komponentama, iznenadili bi se u čemu ih sve ima, rekao je Horvat tvrdeći da djeca već sad jedu GMO dodatke u ketchupu, čiliju, Nestleu, irskoj kavi



Svi smo protiv GMO-a, ali on je prisutan u Hrvatskoj, to je činjenica, ustvrdio je nezavisni zastupnik Damir Kajin u raspravi o Vladinu prijedlogu zakona da se poslovi koje je obavljao Državni inspektorat prenesu na Ministarstvo poljoprivrede, konkretno Inspekciju za kakvoću hrane.


Kroz proizvode svjetskih proizvođača GMO je prisutan na hrvatskom tržištu, kaže SDSS-ov Mile Horvat. Nismo ni svjesni da dnevno konzumiramo proizvode s GMO komponentama, iznenadili bi se u čemu ih sve ima, rekao je Horvat tvrdeći da djeca već sad jedu GMO dodatke u ketchupu, čiliju, Nestleu, irskoj kavi.


I Boro Grubišić (HDSSB) spominje konkretne proizvode. Zbog supstrata od kojih se radi, gotovo da nema piva u Hrvatskoj, čijim pijenjem ne unosite dio GMO-a, tvrdi Grubišić.




Smatra da se Hrvatska nije dovoljno jasno oduprla navali GMO-a, ali da još uvijek nije sve izgubljeno. Konsenzusom se možemo tome suprostaviti, možemo u Saboru izglasati da Hrvatska bude slobodna od GMO organizama,


predložio je HDSSB-ov zastupnik.


Hrvatska, suglasan je laburist Branko Vukšić, treba ostati očišćena od GMO hrane, ali “brane je trebalo raditi kad se pregovaralo s EU”. Stoga prognozira da će, u ne tako dalekoj budućnosti GMO hrana preplaviti Hrvatsku.


HNS-ov Ivica Mandić uvjerava da u Hrvatskoj još nema GMO usjeva, te naglašava važnost označavanja proizvoda podrijetlom od GMO-a.


Oporbeni zastupnici svjesni su da GMO hranu forsiraju velike korporacije koje su iznad država i koje utječu na rezultate znanstvenih istraživanja.


Tvrde da ta istraživanja pokazuju da su, primjerice, GMO kukuruz i krumpir, štetni za ljudsko zdravlje, utječu na rast tumora, usporavaju probavu itd. Osim toga, dodaju, zbog uzgoja GMO vrsta u svijetu je uništeno 40 tisuća izvornih sorti.


Zastupnici su problematizirali i informaciju da postoji inicijativa da se, zbog očuvanja vrste, klonira istarsko govedo, odnosno boškarin.


Tko je uopće to inicirao, zanimalo je Kajina, koji ne vjeruje u tvrdnje da je to učinila udruga uzgajivača. Zašto bi ih se boškarina kloniralo, na dobrom smo putu da bude spašen, kaže Kajin i navodi da je njihov broj sa 103 krave i osam bikova, koliko ih je bilo prije četvrt stoljeća, narastao na 1300.


Odite u Ministarstvo poljoprivrede, oni će Vam reći tko je pokrenuo inicijativu, nama na Odboru za poljoprivredu rekli su da je to učinila udruga uzgajivača, uzvratio mu je Branko Kutija (HDZ).