Neven Mimica predstavio program

Saborski klubovi pozdravili Program rada EK-a, uz opasku da se moglo i više

Hina

Foto Darko JELINEK

Foto Darko JELINEK

Europa je od Hrvatske dobila puno više, nego Hrvatska od Unije, dapače dojam je da više financiramo europsku birokraciju, no što uspijevamo povući sredstava, rekao je Damir Kajin (Klub nezavisnih zastupnika), napominjući da nije euroskeptik. Ipak, pozdravlja namjeru Komisije da sa većim iznosom, milijardom eura, potiče zapošljavanje mladih



ZAGREB  Saborski klubovi pozdravili su Program rada Europske komisije za 2015., koji je Saboru u petak predstavio povjerenik Komisije za međunarodnu suradnju i razvoj Neven Mimica, no pojedni su klubovi ocijenili da Hrvatska nije na pravi način iskoristila članstvo u Uniji.


Europa je od Hrvatske dobila puno više, nego Hrvatska od Unije, dapače dojam je da više financiramo europsku birokraciju, no što uspijevamo povući sredstava, rekao je Damir Kajin (Klub nezavisnih zastupnika), napominjući da nije euroskeptik.


Ipak, pozdravlja namjeru Komisije da sa većim iznosom, milijardom eura, potiče zapošljavanje mladih, nadajući se da će to imati učinka i na Hrvatsku u kojoj je, podsjeća, nezaposlena gotovo polovica mladih.




Gdje je Hrvatska danas u odnosu na programe Komisije, konkretno, iskoristivost EU fondova, propituje i Frano Matušić (HDZ).


Ako bismo izuzeli sredstva povučena po pretpristupnim fondovima, mogli bi reći da je bilanca u minusu, dakle više smo uplatili za članstvo, nego smo povukli iz strukturnih investicijskih fondova Unije od ulaska u EU, tvrdi Matušić.


Dakle, nismo bili spremni na korak ulaska u EU, nismo bili spremni odgovoriti zahtjevima koji su se postavljali pred Hrvatsku, no to ne ide na teret Europske komisije i povjerenika Mimice, nego na teret Vlade, poručio je Matušić.


Laburist Nikola Vuljanić propituje, pak, granice Unije, smatra da ih je dosegnula u mnogim područjima, poput socijale. »Rado bih vidio da je Komisija uočila kako je Unija došla do određenih granica i da preko njih treba prijeći i napraviti neke radikalno nove poteze da bi se snašli u novom svijetu, a novi svijet nam kuca na vrata«, ustvrdio je zastupnik.


Upozorava da se socijalno stanje u Europi urušilo, »ludo je porastao« broj izuzetno siromašnih ne samo u Hrvatskoj, nego i u tzv. bogatim zapadnim zemljama.


I Igor Kolman (HNS) primjećuje da su sve brojniji glasovi unutar Unije da mjere štednje imaju negativni efekt, da su socijalna prava postala luksuzna roba, te da to nije i ne može biti pravi put.


Milorad Pupovac (Klub SDSS-a) izražava bojazan da Unija politički slabi unutar svojih »kohezivnih vrijednosnih mehanizama«.


Mi u ovoj zemlji osjećamo tu činjenicu da Unija slabi u svojem političkom kapacitetu, ne samo s obzirom na proširenje i kapacitet integracije, nego u pogledu temeljnih vrijednosti na kojima Unija počiva, a to su ljudska i manjinska prava, multikulturalnost, demokratske vrijednosti i nadzor, kaže Pupovac.


Hrvatska se suočava sa sličnim problemima kao i neke druge članice Unije, stoga je Program rada EK dokument koji može značajno utjecati na našu svakodnevnicu, poručio je Danijel Mondekar (SDP).