Gotova dvomjesečna stanka

Sabor u petak počinje redovno jesensko zasjedanje

Hina

Snimio Darko JELINEK

Snimio Darko JELINEK

Idući radni tjedan Sabor će, umjesto srijedom, početi već u utorak kada će raspravljati o sedam revizijskih izvješća koja govore o učinkovitosti sustava javne nabave u trgovačkim društvima, financijskoj strani rada političkih stranaka, učinkovitosti nabave i pravilima korištenja službenih automobila proračunskih korisnika itd

ZAGREB Hrvatski sabor u petak, nakon dvomjesečne stanke, aktualnim prijepodnevom počinje novu, petu sjednicu i redovno jesensko zasjedanje. Sabor nove sjednice, u pravilu, počinje srijedom, no ovoga puta izuzetno će početi petkom.

Početak zasjedanja u skladu s ustavnim rokom




»Počinjemo 15. rujna, u skladu s ustavnim rokom. Bitna je stvar što je idući tjedan premijer Andrej Plenković na Općoj skupštini UN-a, a kako moramo početi aktualnim prijepodnevom, ako ne počnemo u petak onda bi počeli tek 27, rujna, što bi bilo neprihvatljivo i naišlo na osudu građana«, objasnio je nedavno predsjednik Sabora Gordan Jandroković.


Aktualno prijepodne svojim će pitanjem otvoriti nezavisni, odnosno zastupnik nacionalnih manjina Veljko Kajtazi, a zatvorit će ga Zlatko Hasanbegović, zastupnik stranke Neovisni za Hrvatsku. Postaviti pitanje premijeru i ministrima želi ukupno 39 zastupnika.


Idući radni tjedan Sabor će, umjesto srijedom, početi već u utorak kada će raspravljati o sedam revizijskih izvješća koja govore o učinkovitosti sustava javne nabave u trgovačkim društvima, financijskoj strani rada političkih stranaka, učinkovitosti nabave i pravilima korištenja službenih automobila proračunskih korisnika itd.


Na dnevnom redu više od sto točaka




Peta sjednica trajat će do kraja listopada, zastupnicima je predložen dnevni red na kojemu je za sada više od sto točaka, od kojih 60-tak čine različita izvješća za prošlu, ali i pretprošlu godinu.


S posebnim se zanimanjem čeka prvo izvješće premijera Plenkovića o stanju nacije, vjerojatno krajem rujna. Saborski zastupnici i cjelokupna javnost čut će premijerovu ocjenu o prvoj godini njegova mandata, najavio je Jandroković.


Ocjenu Sabora čekaju izvješća predsjednika Vrhovnog suda o stanju sudbene vlasti i o radu DORH-a za prošlu i pretprošlu godinu. Na dnevnom su redu i izvješća pučke pravobraniteljice, te pravobraniteljica za djecu i za osobe s invaliditetom za prošlu godinu.


Zastupnici će tijekom jeseni dati svoja mišljenja i o brojnim zakonskim prijedlozima, među njima i o novom Zakonu o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, te prijedlogu da se odgodi primjena poreza na nekretnine.


Izbor sudaca Ustavnog suda


Trebali bi kompletirati sastav Ustavnog suda, odnosno izabrati tri suca, što nisu učinili ljetos kada je oporbeni SDP s HDZ-om već usuglašeni izbor Miroslava Šeparovića, Mate Arlovića i Gorana Selanca uvjetovao osnivanjem saborskog istražnog povjerenstva za Agrokor. Po neslužbenim informacijama, SDP je u međuvremenu odustao od uvjetovanja podrške.


U novu radnu sezonu zastupnici ulaze svjesni da će za svaki neopravdani izostanak sa sjednice biti kažnjeni sa 150 kuna po danu. Prve kazne za izostanke u srpnju već su izrečene, dobilo ih je 26 od 151 zastupnika, pa su im paušali za kolovoz bili manji od 150 kuna do čak 1350 kuna, kao u slučaju SDP-ova Ivana Klarina, koji je izostao čak devet dana.


Hrvatski sabor redovito zasjeda dva puta godišnje – između 15. siječnja i 15. srpnja, te između 15. rujna i 15. prosinca.