Jednoglasna odluka zastupnika

Sabor traži od Vlade da provjeri potpise za referendum o monetizaciji autocesta

Hina

Predstavnici inicijative »Ne dajmo naše autoceste«, koja se protivi Vladinom prijedlogu monetizacije, predali su prošlog mjeseca predsjedniku Sabora Josipu Leki više od 530 tisuća prikupljenih potpisa za raspisivanje referenduma protiv davanja autocesta u koncesiju



ZAGREB  Hrvatski sabor u petak je jednoglasno podržao zaključak Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav kojim se poziva Vladu da provjeri broj i vjerodostojnost potpisa kojima je više od 530 tisuća birača dalo potporu zahtjevu za raspisivanje državnog referenduma o monetizaciji autocesta.


Predstavnici inicijative »Ne dajmo naše autoceste«, koja se protivi Vladinom prijedlogu monetizacije, predali su prošlog mjeseca predsjedniku Sabora Josipu Leki više od 530 tisuća prikupljenih potpisa za raspisivanje referenduma protiv davanja autocesta u koncesiju.


Predlažu da se referendum, kojim traže izjašnjavanje građana za izmjenu Zakona o cestama kako bi se zabranilo davanje izgrađenih autocesta u koncesiju jer su nacionalni strateški interes, održi na isti dan kada i predsjednički izbori, 28. prosinca.




Zastupnici su izmijenili Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnim i srednjim školama, po kojemu se uvođenje licencija za rad ravnatelja, koje je trebalo zaživjeti 1. siječnja iduće godine, odgađa na 1. siječnja 2017. Izmjenama zakona propisuju se i načini izrade i donošenje mreže škola, rokovi i načini promjene obrazovnog programa, regulira se nastavak obrazovanja za stjecanje više razine kvalifikacija te jasnije uređuje odredba za stjecanje i gubitak statusa redovitog učenika.


Također se propisuje i mogućnost prestanka pohađanja izbornih predmeta te postupak zaključivanja ocjene iz vladanja na kraju nastavne godine, kao i način polaganja popravnih ispita.Sabor je prihvatio više izvješća, među kojima i ono o radu Memorijalno– dokumentacijskog centra Domovinskog rata.