U ime obitelji ili protiv?

Sabor raspisao ustavotvorni referendum o braku

Hina

Hrvatski sabor je danas za 1. prosinca raspisao referendum na kojem će građani odlučiti jesu li za to da se brak Ustavom definira kao životna zajednica muškarca i žene



ZAGREB Hrvatski sabor je danas za 1. prosinca raspisao referendum na kojem će građani odlučiti jesu li za to da se brak Ustavom definira kao životna zajednica muškarca i žene.


Za takvu odluku glasovalo je 104, protiv 13 zastupnika, a pet ih je bilo suzdržano.


To će biti treći državni referendum u hrvatskoj povijesti, a prvi koji se raspisuje na temelju prikupljenih potpisa građana.




Građansku inicijativu »U ime obitelji« svojim je potpisima poduprlo više od 740 tisuća građana, a njihove su potpise inicijatori Saboru predali još prije četiri mjeseca.


Odbor za Ustav Saboru je potom predložio donošenje odluke po kojoj bi se građani na referendumu odlučili tek o pokretanju ustavnih promjena, o kojima bi u konačnici odlučivao Sabor, dakle ne i o samoj promjeni Ustava.


Na takav prijedlog reagirao je Ustavni sud, tumačeći da je referendumska odluka obvezujuća, da ima trenutačni pravni učinak, da bi potvrdan odgovor na referendumsko pitanje automatski značio promjenu Ustava te da Sabor o tomu više ne može odlučivati.


Odbor za Ustav jučer je prihvatio HDZ-ove amandmane kojima je odluka o raspisivanju referenduma usklađena s takvim mišljenjem Ustavnog suda, a ti su amandmani danas i službeno postali dio odluke.


Sa 75 glasova protiv i 39 za Sabor je odbio amandman kojim je Klub nezavisne Jadranke Kosor i HGS-a predložio da Sabor od Ustavnog suda zatraži ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja