Prosvjed branitelja potaknuo raspravu

Sabor ponovo govorilo o petokrakama i parolama “Za Dom spremni”

Hina

Snimio Denis LOVROVIĆ

Snimio Denis LOVROVIĆ

»Pojasnite mi kako zvuči rečenica, 'Imali smo krvavi Uskrs, a mogli bismo imati i krvavi Božić', izrečena pred prošli Božić u šatoru u Savskoj ili pak poruke 'Idemo pred Vladu – ili će otići oni ili mi – a mi nećemo otići'«, pitao se Vukšić. »Da oni prijete i da su prijetili pa kako vas to nije sram uopće reći? Ja zaista ne razumim kako vas to nije sram reći? Pa mirni su ka' janjci što se kaže«, obrušio se HDZ-ov Dujomir Marasović na Vukšića



ZAGREB  Iako su saborski zastupnici u raspravi o provedbi Zakona o pravima hrvatskih branitelja za 2013. u četvrtak bili složni oko toga kako branitelji zaslužuju svu pažnju i poštovanje, ipak nije izostalo spominjanje petokraki, parola ‘Za dom spremni’ ali i ‘prepucavanje’ oko toga jesu li u svojoj retorici žešći branitelji koji prosvjeduju u Savskoj ili pak vladajući koji, po ocjeni oporbe, za njih nemaju ni sluha ni razumijevanja.


«Branitelji su časno i hrabro obavili svoj domoljubni posao i zbog toga mogu biti ponosni i oni sami, ali i mi svi zbog njih«, ustvrdio je nezavisni zastupnik Branko Vukšić.


Smetaju mu međutim, kaže, ultimatumi koje neki branteljski vođe postavljaju, ali i prijetnje koje mu, ističe, zvuče oporo.




»Pojasnite mi kako zvuči rečenica, ‘Imali smo krvavi Uskrs, a mogli bismo imati i krvavi Božić’, izrečena pred prošli Božić u šatoru u Savskoj ili pak poruke ‘Idemo pred Vladu – ili će otići oni ili mi – a mi nećemo otići’«, pitao se Vukšić.


»Da oni prijete i da su prijetili pa kako vas to nije sram uopće reći? Ja zaista ne razumim kako vas to nije sram reći? Pa mirni su ka’ janjci što se kaže«, obrušio se HDZ-ov Dujomir Marasović na Vukšića.


»Jedno je biti bezobrazan, jedno je biti neodgojen, a sasvim je drugo zvati na krv i nekoga upozoravati o krvavom Božiću što zaziva ubijanje«, ističe laburist Mladen Novak.


»Braniteljima je potreban samo mali tračak razuma i nade, tračak riječi i današnjih pet ili 10 minuta da je dato u Saboru Đuri Glogoškome promijenilo bi puno toga u dijalogu«, uvjeren je HDZ-ov Josip Đakić.


«Premijer mora biti mekši, mora komunicirati, treba nekad prignuti glavu i treba razgovarati s onima s kojima ne bi inače razgovarao – zato i jest premijer«, složio se Vukšić.


U narušavanje digniteta Domovinskog rata uvjeren je i HDSSB-ovac Dražen Đurović. »Sinoć je 20-ak naoružanih policajaca oskvrnulo spomenik poginulim braniteljima 9. bojne HOS-a u Splitu i odštemala natpis koji je bio dio tog spomenika.S druge pak strane taj natpis ‘Za Dom spremni’ je dio naše povijesti i Domovinskog rata, iako možda jest dio i nekih drugih vremena«, kazao je Đurović.


«Ne slažem se da ‘Za Dom spremni’ ima neku veliku vezu s Domovinskim ratom. Pa nismo mi ‘Za Dom spremni’ te znamo povijest toga«, uzvratio mu je Vukšić.


Obveza svake Vlade je, kazao je nezavisni Damir Kajin, da poštuje braniteljsku žrtvu, njihovu muku te da pokuša zaliječiti ako je to moguće njihovu bol.


«Treba prihvatiti činjenicu da Udruga 100-postotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida prve skupine nije tražila niti jedno materijalno pravo te tu treba doista skinuti im kapu i izraziti divljenje«, podsjećao je nezavisni zastupnik Damir Kajin kojega međutim smeta, kako kaže, politiziranje pravima braniteljima.


«Smeta me da primjerice borci NOB-a nisu u cijelosti izjednačeni s hrvatskim braniteljima. Stalno ističem da ako je netko izgubio ruku iznad Buzeta ’43. ili ’44. to je kao kad je izgubljena ruka u okolici Siska, Karlovca ili u Vukovaru«, rekao je Kajin.


S tom se tvrdnjom međutim nije složio HDZ-ovac Marasović. »Nije isto kad je netko izgubio ruku u Istri, recimo partizan, ili sad kod Siska neki branitelj. Ovaj u Sisku izgubio je ruku od zvijezde petokrake, a zvijezda petokraka je ovome otkinula ruku i zvijezda petokraka je bombardirala Banske dvore«, poručio je Marasović.


Po podacima o provedbi Zakona o pravima hrvatskih branitelja, u 2013. na ostvarivanje prava hrvatskih branitelja potrošeno je nešto manje od šest milijardi kuna što je za oko 157,5 milijuna kuna ili 2,65 posto više nego u 2012.


Najviše novca, 84,62 posto potrošeno je za ostvarivanje prava iz mirovinskog osiguranja, za trajna prava branitelja gotovo 700 milijuna kuna, za stambeno zbrinjavanje nešto više od 34 milijuna kuna te za zapošljavanje hrvatskih branitelja 33 milijuna kuna.


»Mi u HNS-u došli smo do zaključka da se prava hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, a koja proističu iz Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji u cijelosti poštuju i izvršavaju«, uvjeren je HNS-ovac Boris Blažeković.


Upozorio je međutim i kako ne postoje ti novci koji djetetu mogu vratiti tatu, a nekome noge, ruke, oči ili duševni mir. »Ipak šest milijardi kuna je velik novac, no država to izdvaja jer smatra da toliko maksimalno može. Bez obzira na krizu branitelji su to zaslužili«, kazao e Blažeković.


Resorno ministarstvo na čelu s Predragom Matićem, po njegovom mišljenju, svoj posao radi predano te stoga, kaže, ne razumije zahtjeve grupe branitelja protiv Matića.


«Ova Vlada, ministar branitelj i svi mi radimo sve što je u ovim okolnostima moguće da zaštitimo dignitet Domovinskog rata, ali i osiguramo sva prava iz zakona za dostojanstvo i bolji život svih hrvatskih branitelja i njihovih obitelji«, poručio je SDP-ov Alen Prelec.