Oporbena inicijativa

Sabor odbio SDP-ovu interpelaciju o provedbi strukturnih reformi

Hina

Davor Bernardić / foto: D. JELINEK

Davor Bernardić / foto: D. JELINEK

Propitivanje Vladina rada, 23 SDP-ova zastupnika pokrenula su prije godinu dana potaknuti Izvješćem Europske komisije o provođenju reformi, u kojem je, kažu, ocijenjeno da u Hrvatskoj uglavnom napretka nema ili je ograničen.



Hrvatski sabor u petak je, većinom glasova odbio SDP-ovu interpelaciju o radu Vlade na provedbi strukturnih reformi, petu po redu.


Za interpelaciju je glasovalo 27 zastupnika, jedan je bio suzdržan, 75 protiv.


Propitivanje Vladina rada, 23 SDP-ova zastupnika pokrenula su prije godinu dana potaknuti Izvješćem Europske komisije o provođenju reformi, u kojem je, kažu, ocijenjeno da u Hrvatskoj uglavnom napretka nema ili je ograničen.




SDP je tada tražio da Vlada u roku od 15 dana izvijesti Sabor o provođenju Nacionalnog programa reformi 2017. i Plana konvergencije za razdoblje do 2020., da svaka dva mjeseca izvještava Sabor o provođenju reformi te da Sabor osnuje Nacionalno vijeće koje bi pratilo provođenje reformi, a u kojemu bi bili zastupnici, predstavnici sindikata, poslodavaca, nevladinih udruga, akademske zajednice, stručnjaka i medija.


SDP Vladu proziva da reforme ne provodi, da nije provela ni ono što je sama najavila, da neke reforme odgađa, od drugih odustaje, da su izostale reforme zdravstvenog sustava, državne uprave.


Te tvrdnje u petak je ponovio predsjednik SDP-a Davor Bernardić.


Hrvatska tone sve dublje, država je u potpunom rasulu, ne funkcionira pravosuđe, DORH, padaju industrijska proizvodnja, broj zaposlenih, padamo u zaštiti ljudskih prava, ustvrdio je.


U Hrvatskoj se ništa više ne proizvodi, jedino rapidno raste proizvodnja afera, kazao je Bernardić, pa HDZ-ovim zastupnicima poručio da se tu ne mogu posramiti ni dana bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ive Sanadera koji je u četvrtak vraćen u zatvor na izdržavanje šestogodišnje kazne zbog slučaja Planinska.


Tvrdnje Bernardića i SDP-a, zastupnici HDZ-a odlučno su odbacili, tumačeći da je Vlada radila najbolje što je mogla, provela poreznu i mirovinsku reformu, smanjila javni dug, povećala broj zaposlenih, kreditni rejting države.


Odgovor na vašu interpelaciju dale su relevantne međunarodne institucije, Europska komisija i rejting agencija S/P, odgovorio mu je Branko Bačić (HDZ).EK je prije dva mjeseca naznačila da je Vlada uspješna u provedbi strukturnih reformi i da je omogućila izlazak iz makroekonomskih ravnoteža, posebno hvali mirovinsku, poreznu, obrazovnu reformu, ističe da je svojom politikom omogućila da proračun prvi put bude u suficitu, pobrojao je Bačić.