Bivši SDP-ov ministar

Sabor će danas odlučivati o Mostovom prijedlogu da se izabere Ranka Ostojića

Jagoda Marić

Snimio Nenad REBERŠAK

Snimio Nenad REBERŠAK

Za Ostojićev izbor glasovao je 81 zastupnik, pri čemu se oporbi priključio Most, a protiv su bili zastupnici Domoljubne koalicije



Iako se na prvi pogled čini da je rasprava oko ministra kulture Zlatka Hasanbegovića u potpunosti potisnula smjenu ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Dragana Lozančića, to ipak nije tako, jer se polako priprema teren da se i ta priča privede kraju. Primjer Tihomir Orešković još nije supotpisao njegovo razrješenje, iako je najavio da će odluku donijeti ovaj tjedan. Ni Sabor još nije raspravljao o zahtjevu Mosta, iako je od njega prošlo dva dana, da se što hitnije izabere predsjednika Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, te da to bude Ranko Ostojić, kandidat kojeg je predložila najveća oporbena stranka, jer po zakonu to mjesto pripada oporbi.



SDP računa na Most 


U SDP-u očekuju da će danas njihov prijedlog za izbor Ranka Ostojića za predsjednika Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost biti uvršten u dnevni red i da će potom većinom glasova ipak proći na to mjesto kao ključni čovjek za kontrolu rada tajnih službi i sprečavanje njihove zloupotrebe. Računa se na glasove zastupnika Mosta, a za svaki slučaj unutar kluba SDP-a naložena je potpuna mobilizacija i svi moraju biti prisutni na glasanju. Čini se da postoje uvjeravanja iz Mosta da će podržati Ostojića i u najvećoj oporbenoj stranci na to sada računaju. Za SDP je to izuzetno važno jer će se pokazati da Most svoje odluke donosi mimo diktata HDZ-a. Ali i oni su, nakon ovakvog raspleta situacije, postali svjesni da Ostojića ne mogu izbjeći te bi na glasanju mogli biti suzdržani. Iz vrha SDP-a komentiraju da vladajuća koalicija jednostavno ne može ignorirati demokratsku praksu da oporba kontrolira taj odbor, bez obzira u kom smjeru afera Lozančić dalje krene. (T. T.)





Što hitniji izbor predsjednika tog Odbora iz Mosta su tražili kako bi se mogao saslušati ravnatelj SOA-e i kako bi se razjasnilo je li doista kršio zakon, što je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović navela u svom priopćenju kada je prije tjedan dana obavijestila javnost da je potpisala Lozančićevo razrješenje. Bez toga, poručila je Mostova Ines Strenja Linić, ta stranka  se protiv Loznačićevom razrješenju. Ipak, danas bi se, spekuliralo se jučer kasno poslijepodne u Saboru, na dnevni red mogao doći i taj zahtjev Mosta, a tome se nada i Strenja Linić koja  nam je ponovila da je stav Mosta o tom pitanju jasan. 


Zanimljiva je i jučerašnja poruka iz Ureda predsjednice, koji preko  državne agnecije Hine poručuje da će predsjednica sa zadovoljstvom supotpisati prijedlog Vlade da Mirko Šundov postane načelnik Glavnog stožera. O Šundovu se već dugo govori kao o jedinom nasljedniku Drage Lovrića u Glavnom stožeru,  nikada se nije dovodio u pitanje supotpis predsjednice ili  premijera, pa je Pantovčak očito time odaslao poruku premijeru Oreškoviću da bi i on slično mogao postupiti u slučaju Lozančića.


Kako Orešković baš i nema previše izbora, očito je da se kockice da Lozančićeva smjena postane i službena polako slažu. Ako saborski odbor i ustanovi da nije kršio zakon, kako tvrdi predsjednica, to ne znači da premijer ne može supotpisati smjenu, nego će mu to to u jednu ruku biti i lakše jer se neće otvarati dodatna rasprava o tome nisu li on i predsjednica onda dužni pokrenuti pitanje Lozančićeve kaznene odgovornosti. Otvoreno je pitanje jedino kako će se u tom slučaju postaviti Most, iz kojeg su više puta isticali da se protive Lozančićevoj smjeni ako nije kršio zakon. 


Slučaj Lozančić jučer je komentirao i predsjendik SDP-a Zoran Milanović, koji je kazao da  je situacija u kojoj je predsjednica bez premijera poslala razrješnicu – poniženje. Ustvrdio je i da je  Lozančić zaslužio odlikovanja najvišeg reda, te da »gospođa Kitarović jako dobro zna o čemu govori«. Lozančićev prethodnik na toj dužnosti, sadašnji ministar obrane Josip Buljević,  odbio je u četvrak u Bruxellesu novinarima komentirati odluku predsjednice  o smjeni  šefa SOA-e. 


– Dopustite da zatvorim svoju obavještajnu stranicu. Ja načelno neću komentirati svoj period rada u obavještajnim službama. Želio bih da obavještajne službe dobro funkcioniraju i da imamo spreman i učinkovit sustav, rekao je Buljević. 


NOVO 10.27 Bivši SDP-ov ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić izabran je u petak u Hrvatskom saboru za predsjednika Odbora za unutarnju politku i nacionalnu sigurnost.


Za Ostojićev izbor glasovao je 81 zastupnik, pri čemu se oporbi priključio Most, a protiv su bili zastupnici Domoljubne koalicije.


Iako je prošlog petka Domoljubna koalicija poručivala da joj Ostojić nije prihvatljiv, jer je u komunikaciji u unutarstranačkim izborima u SDP-u “agresivan i nesiguran”, u petak o njegovu imenovanju nije bilo nikakve rasprave.


Oporba je proteklih dana ustrajala da je Ostojić pravi izbor za to mjesto jer je profesionalac, a zakonsko je pravo najveće oporbene stranke da sama odluči tko će iz njenih redova voditi Odbor za unutarnju politiku.