Počast žrtvama Dotršćine

SVJETSKI DAN MIRA Zašto država ignorira najveća ustaška stratišta u Zagrebu

Boris Pavelić

Foto: N. REBERŠAK

Foto: N. REBERŠAK

Sramotno je i neshvatljivo da službena politika, uključujući i SDP, potpuno ignorira ovo mjesto stradanja, i zato je ovo okupljanje jako vrijedno«, kazao je Darko Perica za Novi list



Ivo Grgurić maturirao je u ljeto 1942, kao jedan od najboljih đaka 2. zagrebačke gimnazije, i razredni kolega povjesničara književnosti Aleksandra Flakera te filozofa i estetičara Danka Grlića.


Zgrožen ustaškim nasiljem nad njegovim prijateljima Židovima i Srbima, priključio se SKOJ-u. Uhićen je u neuspjeloj diverzantskoj akciji u Boškovićevoj ulici u Zagrebu, i s nepunih devetnaest godina strijeljan, na današnji dan prije 75 godina, 23. rujna 1942. Ubijen je na Dotrščini, najvećem zagrebačkom ustaškom stratištu, na kojemu je tijekom okupacije ubijeno više tisuća Zagrepčana, najvećim dijelom Hrvata antifašista.


Grgurićev nećak, sin njegove sestre Darko Perica, bio je danas jedan od sudionika umjetničkog performansa »Osunčana mjesta« kojim su, u povodu Svjetskog dana mira, na Dotrščini još jednom komemorirane žrtve.




»Sramotno je i neshvatljivo da službena politika, uključujući i SDP, potpuno ignorira ovo mjesto stradanja, i zato je ovo okupljanje jako vrijedno«, kazao je Perica za naš list.


Umjetničku komemoraciju organizirao je Virtualni muzej Dotrščina koji je prije pet godina, 2012, pokrenuo umjetnik Saša Šimpraga u suradnji s Centrom za suočavanje s prošlošću Documenta. U posljednjih pet godina, Virtualni muzej Dotrščina djelomice je obnovio od devedesetih potpuno zapušten memorijalni kompleks nedaleko Kliničke bolnice Dubrava, revitalizirajući ga iz godine u godinu kao mjesto kolektivnog sjećanja na ustaške žrtve glavnog grada Hrvatske.


Performans »Osunčana mjesta«, na kojemu se okupilo stotinjak Zagrepčana, osmislio je umjetnik Zoran Pavelić, kao građanski obilazak »sunčanih mjesta« memorijalnoga kompleksa, u znak sjećanja na žrtve i posvete »općim principima ljudske slobode«.


Pozivajući okupljene da »grade sjećanje« na žrtve Dotršćine, voditeljica Centra za suočavanje s prošlošću Documenta Vesna Teršelič kazala je kako Ministarstvo kulture u posljednje dvije godine potpuno ignorira Virtualni muzej Dotrščina. Zahvalila je Srpskome narodnom vijeću (SNV), Vijeću srpske manjine grada Zagreba i Savezu antifašističkih boraca i antifašista (SAB), koji su omogućili današnju komemoraciju.


Darko Perica, Foto. N. REBERŠAK


Darko Perica, Foto. N. REBERŠAK



Umjetnički voditelj Virtualnog muzeja Dotršćina Saša Šimpraga kazao je kako se muzej održava gotovo »potpuno volonterski«, što aktiviste, umjetnike i građane neće spriječiti da ga nastave obnavljati. Štoviše, kane obnoviti i drugo najveće mjesto ustaških stradanja u okolici Zagreba poslije Dotrščine, ono u Rakovom potoku. »Rakov potok potpuno je zapostavljeno stratište, a mi ćemo ga vratiti u kolektivnu memoriju«, najavio je danas u Dotrščini Saša Šimpraga.