Bivši čelnik u fokusu

SVI ZORANOVI PREBJEZI Sve više SDP-ovaca misli da bi se Milanović morao oglasiti o odlascima s Iblera

Dražen Ciglenečki

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Budući da je Zoran Milanović sastavljao naše izborne liste, vjerojatno bi u ovoj situaciji trebao komentirati činjenicu da ti zastupnici prave ovakve obrate, rekao nam je potpredsjednik Sabora Siniša Hajdaš Dončić



ZAGREB U SDP-u si, zasad bezuspješno, pokušavaju objasniti kako je došlo do toga da im zastupnici odlaze u redove parlamentarne većine, trojica od njih čak u Klub zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, a sve više njihovih dužnosnika smatra da bi se o tome trebao očitovati i bivši predsjednik stranke Zoran Milanović. Naročito stoga što su Milanka Opačić, Zdravko Ronko i Ana Komparić Devčić godinama podržavali Milanovića, a sada su se skrasili kod Bandića.


Posljednja u tom nizu, Ana Komparić Devčić, navodno je u petak navečer sms porukom, ne otkrivajući kamo prelazi, izvijestila Milanovića da napušta SDP, na što joj je on kratko uzvratio – nemoj. Upravo je njezin potez možda najviše šokirao SDP-ovce, koji nisu bili ovako konsternirani niti kad je Bandiću pobjegla nekadašnja potpredsjednica Vlade i SDP-a Milanka Opačić.


Politički fenomen


»Imate Marija Habeka, koji je otišao HNS-u, koji je doslovno obožavao Milanovića, divio mu se. Ana mu je, pak, bila u Rijeci glavni borac protiv Zlatka Komadine. Kad smo u Klubu zastupnika skupljali potpise kojima smo tražili ostavku Davora Bernardića, Ana je najrevnije nagovarala sve da se potpišu. A danas je članica Kluba nikog drugog nego Milana Bandića, nevjerojatno«, nisu se jučer prestajali čuditi SDP-ovci s kojima smo razgovarali. Itekako su svjesni da se sa SDP-om događaju iznimno loše, možda i nepopravljive stvari, ali još ne pronalaze na njih pravi odgovor.




– Ovo je politički fenomen, bili su naši zastupnici, a sada podržavaju Vladu HDZ-a i to kroz Klub čovjeka kakav je Bandić. Ali, sve što mogu reći je da ne znam što je to sa SDP-om. Pretpostavljao sam cijelo vrijeme da dijelimo isti svjetonazor, ali bio sam očito u krivu. Ja se više s tim ljudima ne mogu ni privatno naći, popiti kavu ili pivo. Kad se izgubi liderstvo u stranci, ona zapada u krizu u kojoj ljudi različito reagiraju i neki se ne mogu nositi s tim. Razumijem to, ali da dio naših zastupnika radi ovo ne mogu si objasniti – rekao nam je potpredsjednik Sabora Siniša Hajdaš Dončić.


On je među SDP-ovcima koji očekuju od Milanovića da se ne drži po strani, da kaže nešto o SDP-ovim prebjezima Bandiću.


– Budući da je Milanović sastavljao naše izborne liste, vjerojatno bi u ovoj situaciji trebao komentirati činjenicu da ti zastupnici prave ovakve obrate – priključuje se suspendirani član Predsjedništva SDP-a Baukovom apelu Milanoviću da se oglasi.


Na tom je tragu i drugi suspendirani, potpredsjednik SDP-a Peđa Grbin, koji je nedavno ponovno javno podržao moguću Milanovićevu kandidaturu za predsjednika Republike.


– Bilo bi jako lijepo da se Milanović očituje, osudi postupke tih bivših SDP-ovaca i pozove ih da ne licitiraju njegovim imenom, što je u svom oproštajnom pismu učinila Ana Komparić Devčić. To bih ja na njegovom mjestu napravio – ističe Grbin.


Grozan dojam


S tim u vezi on, dakle, ima jasan stav, ali ni Grbin ne shvaća kako je moguće da je SDP stranka iz koje dugogodišnji članovi hrle Bandiću, unatoč njegovim problemima sa zakonom.


– Ostavlja sve ovo grozan dojam o SDP-u, govori sve najgore o našoj stranci. No, jednostavno ne znam zašto je to tako, priznaje Grbin.


Neki socijaldemokrati procjenjuju da bi za Milanovića bilo važno da reagira i zbog eventualnog povratka u politiku, jer »u tom bi ga se slučaju moglo pitati zašto je šutio kad su njegovi suradnici odlazili Bandiću«. Ne slažu se, međutim, svi u stranci s tim.


– Svi su oni osramotili i Zorana i SDP. Zoran im je dao šansu, a oni su je na ovakav način iskoristili. I još se pozivaju na njega dok odlaze Bandiću. Na Zoranovom bih mjestu bio ne samo nesretan nego i bijesan. Ali, mislim da nema potrebe da se on oglašava o ovome. Nije to problem njega nego tih ljudi, koji su se, ispada, lažno ponašali dok su bili uz Zorana – rekao nam je SDP-ov zastupnik Željko Jovanović.