Sretno, malena

SVI ZA MILU: Riječani se ujedinili i pokazali srce. Ovo su akcije kojima se pomaže ovog vikenda

Barbara Čalušić

Mila Rončević

Mila Rončević

Mala Hrvatska ponovo je pokazala koliko je u ovakvim situacijama velika. Izniman odaziv bilježi se, naravno, i među Riječanima



RIJEKA Do kasnog poslijepodneva u petak za liječenje Mile Rončević, dvogodišnjakinje oboljele od leukemije, prikupljeno 8 milijuna kuna.


O sve većem odazivu građana koji žele omogućiti Milino liječenje u Children’s Hospital of Philadelphia čija cijena, po posljednjim informacijama iznosi 2,2 milijuna dolara, odnosno 14,5 milijuna kuna, svjedoči i činjenica da je jučer u 11 sati na računu bilo 3,5 milijuna kuna.


Djevojčici je prije godinu dana dijagnosticirana akutna mijeloična megakariocitna leukemija AML M7. Iako je nakon šestomjesečnog liječenja na riječkom Odjelu za hematolgiju i onkologiju Klinike za pedijatriju Kliničkog bolničkog centra Rijeka, bolest ušla u remisiju, relaps bolesti dogodio se prije mjesec dana.


U SAD-u jedina šansa




Smatrajući da su Miline šanse za preživljenje puno veće ako se podvrgne liječenju eksperimentalnom metodom koja se provodi u SAD-u, roditelji su početkom tjedna putem društvenih mreža odaslali apel javnosti kojem sve građane mole za pomoć.


Mili Rončević moguće je pomoći uplatom na žiro račun humanitarne akcije u Privrednoj banci Zagreb HR2423400091511004008, SWIFT kod za uplate iz inozemstva PBZGHR2X ili na račun u Banki Kovanica Varaždin HR3641330063110002644 na ime Marin Rončević, (adresa: Hreljin 33B, 51226 Hreljin), opis plaćanja obavezno – “darovanje za zdravstvene potrebe – liječenje Mile Rončević” te model plaćanja 99. Za plaćanja iz inozemstva, BIC/SWIFT je SKOVHR22.


Cijela Hrvatska odazvala se u rekordnom broju. Mala Hrvatska ponovo je pokazala koliko je u ovakvim situacijama velika. Izniman odaziv bilježi se, naravno, i među Riječanima. Brojni riječki ugostitelji dio iznosa za popijenu kavu doniraju za liječenje Mile.


U pomoć je priskočila i HNK Rijeka, stručni stožer, bivši igrači, reprezentativci.


Pomoć HNK Rijeke


Filip Bradarić, Marko Vešović, Ivan Vargić, Damir Kreilach, Franko Andrijašević, Marin Tomasov, Vedran Jugović, Mate Maleš, Radomir Đalović, Igor Budan…, svi oni su pokazali da nisu zaboravili na dane provedene u Rijeci. Priskočili su u pomoć maloj Riječanki kad je pomoć najpotrebnija.


Reagirali su i hrvatski reprezentativci, Ivan Rakitić i Ivan Perišić.


Iz HNK Rijeke očekuju da neće na tome i ostati, odnosno da će se javiti i mnogi drugi bivši igrači kluba i nogometaši uopće. Mila Rončević i njezina obitelj nisu ostali sami.



Pomoć su najavili iz iz Grada Rijeke, a točan iznos koji će uplatiti bit će poznat u ponedjeljak, kad će i izvršiti svoju uplatu. Donaciju od 10.000 kuna već je uplatila Općina Primošten, čiji je načelnik Stipe Petrina pozvao sve lokalne samouprave da se uključe.


Koncert u Milordu


U akciju prikupljanja novca za liječenje Mile uključio se i riječki Milord pub gdje će danas u 20 sati biti održan humanitarni koncert na kojem će nastupiti The Link band i Obrazovni program band iz Rijeke. Zajedno s pokroviteljima, tvrtkama Tars riječko pivo, Storm security i Panda design, Milord pub donirat će za liječenje djevojčice 10.000 kuna. U Milordu će se prodavati i majice te skupljati prilozi. Novac će u nedjelju biti dostavljen roditeljima malene Mile.


I Klub mladih Rijeka jučer je donirao 5 tisuća kuna.


Humanitarna akcija NK Halubjan


NK Halubjan kao domaćin prvenstvene utakmice 4. HNL protiv NK Nehaja, što će se odigrati u subotu u 15.30 sati na Brnasima, organizira humanitarnu akciju za Milu. Svi prihodi od karata biti će donirani u svrhe liječenja oboljele djevojčice. Također moći će se donirati i više nego što sama karta za utakmicu košta.


Cijena karte je simboličnih 20kn što znači da svaka donacija iznosi upravo toliko. Jedna osoba će moći kupiti više karata kako bi se omogućio veći broj donacija.



– Dođite i podržite ovu gestu te se odazovite u što većem broju, pokažimo empatiju i dajmo šansu malenoj djevojčici za život. SVI ZA MILU, poručili su iz NK Halubjan.


Rukometaši u akciji


Večerašnji derbi rukometaša Prve lige – jug između Mornara Crikvenice i Kozale u Crikvenici (19 sati) u prvom planu ima humanitarnu poruku. Uprava Mornara je donijela odluku da cjelokupan prihod od prodaje ulaznica uz donacije koje se budu sakupile, bude uplaćen za pomoć liječenju Mile Rončević. Klub poziva navijače da u što većem broju prisustvuju utakmici i prilozima pomognu maloj Mili. Kozala će se također uključiti u ovu akciju.


I MRK Zamet će se večeras priključiti ovoj akciji. Dario Jeličić, kapetan Zameta, pokrenuo je inicijativu koju su suigrači i uprava odmah prihvatili. Prihod od današnje utakmice na Trsatu protiv Gorice ide za liječenje Mile Rončević. Kupnjom ulaznice po cijeni od 20 kuna svi će barem malo pridonijeti pomoći u liječenju.


U akciju se uključio i RK Čavle, koji će danas i sutra u Mavrincima biti domaćin međunarodnog Uskršnjeg turnira u malom rukometu za dječake i djevojčice, a na kojem će se kuhati grah za koji će se moći donirati novac namijenjen za Milino liječenje. Današnji turnir za dječake počinje u 9 sati, u nedjelju su od 10 na rasporedu djevojčice.



ŽRK Murvica i Crikvenica uz Milu


U akciju pomoći Mili uključila se i ŽRK Murvica. Pozivaju sve na nedjeljnu utakmicu prve like protiv ŽRK Osijek. Utakmica je ne samo važna curama Murvice, već će biti i darovnog karaktera, jer se skuplja novac za malu Milu s Hreljina koja vodi još težu bitku s vremenom.


– Tko može neka svrati u nedjelju u 19 sati u našu gradsku dvoranu Crikvenica, gdje će biti postavljena kutija za malu Milu. Neka svatko ubaci koliko može. Znam da ćete napuniti dvoranu, ubaciti nešto u kutiju, navijati i tako pomoći Mili i našim curama, jer znam da su naši navijači velikog srca! Vidimo se! Ajmo, Crikva, napisala je Jadranka Car.



NK Rječina u akciji


U nedjelju nogometna utakmica seniora između NK Rječine i NK Matulji u 16:30 sati ima humanitarni karakter. Donacija od ulaznica ide za pomoć u liječenju male Mile Rončević. Budite i Vi dio humanitarne akcije i dođite u što većem broju na nogometno igralište NK Rječina, pozivaju.


– Podsjetimo, dvogodišnja Mila boluje od leukemije i mora na liječenje u SAD. Njezini roditelji mole pomoć: “Svaka kuna je dobrodošla”. Za malenu Milu uplati i ti <3. Pomozimo dobrim ljudima s Hreljina, pozivaju organizatori.


Kate i Funtime


Veliko srce pokazali su i u riječkom Studiju Kate.


– Ne možemo ostati ravnodušni kada je u pitanju nečiji život.Svi koji nas sutra posjete cijeli iznos doniramo za Milu Rončević.


Zato Vas pozivamo da se odazovete u što većem broju.Zakažite termine i pomognimo ovoj prekrasnoj djevojčici.Svi smo uz Milu i njezinu obitelj, poručili su.


Zahvalili su svima koji su ih posjetili: “Hvala i onima koji su donirali novac, a nisu koristili naše usluge, kao i svima koji su podijelili našu priču. Nama je srce veliko kao kuća. Naše su misli s Milom i njezinim roditeljima”.



Igraonica Funtime ovaj vikend će organizirati Uskršnju kreativnu likovnu radionicu po cijeni od 30 kn po djetetu, a sav prihod biti će uplaćen za Milino liječenje!


– Radionica će biti u nedjelju, 7.4. od 17-19 sati , no ovisno o odazivu odlučiti ćemo hoćemo li radionicu održati i u subotu, 6.4. u isto vrijeme, javili su iz Funtimea.


Prijave je potrebno odraditi u Inboxu njihove Facebook stranice.


Akcija ribolovaca


U akciju pomoći prikupljanja novaca za liječenje teško bolesne djevojčice Mile Rončević uključili su se i ribolovci. Organiziraju humanitani ribolovni kup, koji će se održati na Triblju od 5. do 7. travnja.



– Svi smo upoznati s pričom obitelji Rončević koja prolazi teške životne trenutke. Odlučili smo organizirati humanitarno natjecanje na Triblju, od kojega bi se sva sredstva uplatila za liječenje malene Mile. Budući da je situacija takva, išlo se na što raniji datum pa se nadamo da neće utjecati na popunjenost kupa, objašnjava Goran Josipović.


Na kupu bi sudjelovalo 20 ekipa, a kotizacija iznosi 750 kuna. Oni koji žele mogu uplatiti i više, a sva sredstva idu u liječenje djevojčice Mile. Boduje se pet najvećih riba.