Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 4° 6
Sutra: 4° 4° 6
12. prosinca 2019.
Liburnijski čelnici optimistični

SVE ZANIMA ODGOVOR Hoće li tvrtka Nova Liburnija zadržati ili prodati kontrolni paket dionica LRH?

Foto M. Aničić
Foto M. Aničić
Autor:
Objavljeno: 13. srpanj 2019. u 20:50 2019-07-13T20:50:00+02:00

Kontrolni paket dionica od 25 posto plus »zlatna« dionica u rukama je društva Nova Liburnija d.o.o, a članovi Skupštine su Grad Opatija s više od 71 posto udjela, te u manjim udjelima općine Lovran, Mošćenička Draga i Matulji

OPATIJA - Najveći opatijski hotelski lanac, Liburnia Riviera Hoteli, dobio je novog većinskog vlasnika, tvrtku Gitone Adriatic iza koje stoji bogata njemačka obitelj Lürssen, najpoznatiji svjetski proizvođač luksuznih megajahti. Riječ je o obitelji s gotovo stoljeće i pol dugačkom tradicijom u brodogradnji, koja je kupovinom najljepših objekata na Opatijskoj rivijeri, među kojima se nalazi i najstariji hotel na Jadranu – hotel Kvarner iz 1884. godine – poslovanje proširila i na hotelijersko-turistički sektor. Kupac »opatijskog hotelskog blaga« stekao je 53,94 posto svih dionica društva, čime je nastala obveza objavljivanja obvezujuće ponude za preuzimanje dionica LRH.
Kontrolni paket dionica LRH od 25 posto plus »zlatna« dionica u rukama je društva Nova Liburnija d.o.o. osnovanog 2007. godine, čiji je temeljni kapital 187.365.300 kuna, a članovi Skupštine su Grad Opatija koji ima više od 71 posto udjela, te zatim u manjim udjelima općine Lovran, Mošćenička Draga i Matulji.
Hoće li Nova Liburnija zadržati ili prodati kontrolni paket dionica LRH, ključno je pitanje koje zanima javnost na Opatijskoj rivijeri, no po svemu sudeći, vijest o ulasku njemačkog kapitala na ovdašnje prostore još je presvježa da bi nadležni na takve upite mogli decidirano odgovoriti.

Opatija odlučuje

– Preuranjeno je još davati bilo kakve izjave na tu temu jer ću kao gradonačelnik i jedan od članova Skupštine društva Nova Liburnija d.o.o. prvo o temi raspravljati s članovima Skupštine. Ponavljam, interes je Grada Opatije da novi većinski vlasnik svojim djelovanjem podigne kvalitetu smještaja i turističke ponude na Opatijskoj rivijeri – bio je jučer kratak opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić.
Direktor Nove Liburnije Danijel Jerman je dodao tek da će »kao direktor Nove Liburnije d.o.o. provesti stav Skupštine, odnosno osnivača koji su ključni za donošenje takve odluke«.
Načelnik Općine Lovran Bojan Simonič istaknuo je da Općina Lovran nema financijskih problema, te je njezino poslovanje stabilno i dobro, što znači da za njih prodaja dionica nije presudna. No, s obzirom da Opatija ima najveći dio udjela u Novoj Liburniji, njezina će odluka biti presudna, zaključio je lovranski načelnik.
Riccardo Staraj, načelnik Općine Mošćenička Draga smatra da još nije vrijeme za razgovore o prodaji dionica.
– Prerano je za razgovore o prodaji dionica Nove Liburnije novom vlasniku LRH. Najprije treba vidjeti kako će se novi vlasnici ponašati, te hoće li vući poteze u interesu razvoja Opatijske rivijere, pa samim time i turizma Mošćeničke Drage. Vijest sam dočekao s optimizmom, a želja mi je da hoteli ubuduće budu što više vremena otvoreni, barem osam mjeseci godišnje, te da radnici u LRH-u zadrže svoja radna mjesta i da im uvjeti na poslu budu bolji, kao i da se otvore nova radna mjesta. Nadam se da će novi vlasnici imati dobru komunikaciju s jedinicama lokalne samouprave i premda bi bilo idealno da su LRH kupili hotelijeri, smatram da je i izgradnja jahti kroz nautički turizam blizu ovoj grani privrede i sve zajedno mi se čini logičnim, te ulazak nove energije ocjenjujem pozitivnim – izjavio je Staraj.

Nada u bolje sutra

Najmanji udio u »hotelskom kolaču« ima Općina Matulji, čiji je načelnik Mario Ćiković svjestan da njihov stav neće imati velik utjecaj na konačnu odluku.
– Očekujem sastanak na inicijativu Grada Opatije, da ćemo se svi predstavnici lokalne samouprave na Liburniji okupiti i dogovoriti zajedničku strategiju – izjavio je Ćiković.
Premda o novome vlasniku zasad ne znaju više negoli su mogli saznati iz medijskih objava, ulazak inozemnog kapitala na Liburniju jučer su komentirali i sami zaposlenici LRH, ljudi koji na svojim leđima nose teret sezone.
Vito Trabonjača, sindikalni povjerenik u LRH-u, otkrio nam je da je pisanu obavijest o tome da LRH ima novog većinskog vlasnika dobilo Radničko vijeće.
– Još ništa ne znamo detaljnije, osim onoga što je objavljeno u medijima. Spominjali su se prije toga mnogi zainteresirani investitori, ali koliko znam ne i grupacija kojoj je na kraju prodan većinski paket dionica LRH – naveo je Trabonjača.
Matija Pobran, predsjednik Radničkog vijeća LRH je pojasnio:
– Radničko vijeće je dobilo tek kratku obavijest o tome da je preuzet većinski dionički paket i ništa više od toga. U ovom trenutku niti imamo detaljnijih informacija, niti bismo ih zasad smjeli javno reći i da ih znamo. Svaki radnik ima svoje viđenje situacije, budući da zasad još ne znaju puno o novim vlasnicima. Sigurno je da nada u dolazak boljih dana uvijek postoji, ali je prerano za bilo kakve zaključke. Radnici LRH se nadaju da će uz dolazak novih vlasnika napokon dobiti zaslužene plaće, te da će im se olakšati uvjeti rada i u konačnici poboljšati odnos između radnika i poslodavca.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.