Incident zbog zalaska sunca

SVAĐA U RESTORANU NOEL Svi iz tima kojim je u kuhinji upravljao Tschachler napustili restoran u Bujama

P. N.

Foto Facebook

Foto Facebook

Nezadovoljni gosti su se nakon večere obratili medijima, internetom se proširio ovaj incident oko sunca, mora i “fine dininga”, a chef je zbog svog ponašanja dobio otkaz te je odlučio tužiti restoran



Restoran Noel Buje, koji se prije svega nekoliko mjeseci otvorio u Donjim Mužolinima kraj Buja u sklopu luksuznog boutique hotela San Canzian, ostao je bez glavnog chefa, a sve zbog prilično bizarnog razloga, piše Jutarnji.


Naime, gosti ovog istarskog restorana nakon što su započeli večeru za stolom (naručili su tasting menu) odlučili su prošetati terasom, spustiti se do bazena i uživati u zalasku sunca.


Zamolili su konobaricu da kaže chefu neka pričeka s idućim slijedom oko tri minute. Za minutu, dvije se iz kuhinje pojavio chef Daniel Tschachler i navodno povišenim glasom gostima dao do znanja da nije u redu to što su se udaljili od stola te ih je zamolio da se vrate kako bi nastavio s posluživanjem sljedećeg jela.




Nezadovoljni gosti su se nakon večere obratili medijima, internetom se proširio ovaj incident oko sunca, mora i “fine dininga”, a chef je zbog svog ponašanja dobio otkaz te je odlučio tužiti restoran.


Lov na zvjezdicu


– Gosti su nam uvijek prvi, nastojimo im ugoditi na sve moguće načine i uvjeren sam da uspijevamo, što govore i velike pohvale našeg servisa, ponude, vinske karte i kvalitete jela koja dolaze na tanjurima. Ne samo ovdje u restoranu Noel Buje, nego, što je dokaz i Michelinova zvjezdica, u zagrebačkom restoranu Noel u Dukljaninovoj ulici, gdje kuhinju vodi chef Goran Kočiš – rekao je Ivan Jug, sommelier i suvlasnik oba restorana Noele, ovog istarskog i zagrebačkog.


– Odmah sam reagirao i ispričao se gostima te udaljio chefa Tschachlera, koji je svojim postupkom, prema strogim kriterijima restorana Noel, dobio otkaz. Nije to bio potez Noela, to je bio potez pojedinca, ljudski faktor s kojim jednostavno ne možeš upravljati. Nažalost, to se dogodilo, sati se ne mogu vratiti da se promijeni prošlost, ali prema našim gostima greška je neoprostiva. Chefu Tschachleru želimo sve najbolje u životu, ali on više nema pristupa u kuhinju Noela jer za takve postupke imamo nultu toleranciju – dodao je Ivan Jug.


Restoran Noel u Bujama / Foto Facebook


Restoran Noel u Bujama / Foto Facebook



S druge strane, chef Tschachler situaciju ne vidi toliko dramatičnom pa je prilično šokiran i ljut zbog otkaza za koji je, tvrdi, saznao iz medija.


Velika karijera


– Budući da sam za otkaz i nezadovoljstvo mojim radom saznao putem medija i društvenih mreža, a da mi se nitko od poslodavaca nije obratio, planiram podići tužbu. Nakon što sam saznao za otkaz otišao sam do restorana Noel po objašnjenje koje nisam dobio. Neistine koje se šire utječu na mene i moju obitelj, njihovim širenjem nanesena mi je izuzetna profesionalna šteta te je ugrožena moja budućnost i karijera u Hrvatskoj – izjavio je chef Tschachler, inače Austrijanac, čovjek s impresivnim životopisom u kojem stoji da je radio u glasovitim restoranima poput D.O.M.-a Alexa Atale i Oud Sluisa.


– Pretpostavljam da znam o kojem se gostu radi i zbog čije pritužbe ovako naglo više nisam chef u restoranu Noel. Istina jest da sam razgovarao s njim tijekom te večeri (kao i sa svim svojim gostima, jer za chefa je važno znati reakciju i zadovoljstvo gosta hranom, kao i cjelokupnim iskustvom), ali ni na koji način nisam povisio ton na njega ili njegovu pratnju. Zamolio sam ga da se vrati za stol i ako se zbog toga osjetio uvrijeđen – ispričavam se. Kod kreiranja menija planira se cjelokupni doživljaj za gosta, ne samo u Hrvatskoj, već svugdje u svijetu, radi se na što boljem iskustvu za gosta. Gdje god išli, ‘tasting menu’ ima svoj zadani tok jer svi želimo da naši gosti imaju najbolji mogući doživljaj hrane, stoga je tok dosta strogo isplaniran unaprijed. Samim time, sva jela su planirana da se međusobno nadopunjuju – kazao nam je Tschachler, objašnjavajući zašto je toliko važno da degustacijski jelovnici budu strogo vremenski organizirani.


Nisu ga zvali


Također je dodao da je cijeli njegov tim dao otkaz nakon objave priče u medijima, bez da su prethodno s njime razgovarali. Pod degustacijskim menijem (tasting menu) koji je bio serviran gostima podrazumijeva se konzumacija više sljedova manjih obroka koji imaju za svrhu gostu pokazati koncept chefa kuhinje. Je li ovdje došlo do nepoštovanja gostiju od strane chefa ili pak obrnuto, pitaju se brojni korisnici društvenih mreža, gdje je nastala prava rasprava o ovom incidentu.


Zagrebački Noel, inače u vlasništvu sommeliera Ivana Juga i chefa Gorana Kočiša, jedan je od pet hrvatskih restorana ovjenčanih Michelinovom zvjezdicom, a sljedeći cilj im je dobitak još jedne. Trenutnu situaciju s nedostatkom radne snage u kuhinji riješili su tako da je u privremenu pomoć stigao upravo Kočiš sve dok kuhinju ne preuzme novi chef, a kako daju naslutiti, riječ je o cijenjenom imenu u gastronomiji.