Traži se reforma

SUSRET VLADE I ŽUPANA U ŠIBENIKU Komadina: Uostalom, Hrvatsku treba decentralizirati

Tihana Tomičić

foto: arhiva NL

foto: arhiva NL

"Reforma je ozbiljan proces za koji treba konsenzus struke i politike, podjednako pozicije i oporbe. Primorsko-goranska županija u državni proračun više daje nego što iz njega povlači. Nama svaki reformski proces, kada trebamo porast zbog boljeg gospodarstva, reforma uzme sredstva. Ne mogu biti zadovoljan centralizacijom Hrvatske i to je vječiti problem", rekao je župan Komadina.



U Šibeniku je održan treći sastanak predsjednika i članova Vlade sa županima, predstavnicima Udruge gradova i Udruge općina te predsjednikom Odbora za lokalnu i područnu samoupravu u Hrvatskom saboru. Uoči početka sastanka, župan Zlatko Komadina na pitanja medija rekao je da je sustav 20 županija održiv, iako može biti i bolji.


“Reforma je ozbiljan proces za koji treba konsenzus struke i politike, podjednako pozicije i oporbe. Primorsko-goranska županija u državni proračun više daje nego što iz njega povlači. Nama svaki reformski proces, kada trebamo porast zbog boljeg gospodarstva, reforma uzme sredstva. Ne mogu biti zadovoljan centralizacijom Hrvatske i to je vječiti problem”, rekao je župan.


– Moj je dojam da smo s inicijativama, posebno projektom Slavonija, dali politički okvir zajedničke realizacije projekata i smanjenje nejednakosti regija u Hrvatskoj, poručio je u uvodnom govoru premijer Plenković izrazivši uvjerenje da će svi sudionici nakon rasprave biti bogatiji za međusobno iskustvo i potrebe.




Na sastanku se govorilo o aktivnostima Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta na jačanju suradnje s jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave u području zaštite potrošača, poticanja poduzetništva bespovratnim sredstvima te pitanje povrata sredstava iz Programa Jamstvenog fonda za prerađivačku industriju i inovacije u prerađivačkoj industriji za 2013./2014. godinu. Također su predstavljeni inicijativa snažnijeg uključivanja županija u procese planiranja Kohezijske politike EU nakon 2020. godine i aktivnosti u području poljoprivrede.


Nakon susret, župan Komadina je komentirao učinke:


– Sve u redu, stvari se pomiču od sastanka do sastanka, informacije se razmjenjuju, ali sustavno gledajući nisam zadovoljan. Rekao bih: uostalom, Hrvatsku treba decentralizirati!. Sad se sve preraspoređuje unutar državnog proračuna, umjesto da županije imaju svoje izravne ovlasti i sredstva. tada ovakvi sastanci ne bi ni trebali postojati. Ovo je dobra praksa da se sastajemo, jer bolje da da, nego da ne, ali trebaju nam sustavna rješenja, rekao je Komadina.