Odjeci sporne nagrade

SUKOB U HND-u Leković: ‘Potpredsjednici su mi iskazali nepovjerenje. Netko mora otići – oni ili ja’

P. N.

Smatram da je to neodgovoran potez kojim je narušena propisana autonomnost Ocjenjivačkog suda. Posljedično je nanesena nepopravljiva šteta HND-u poništavanjem nekih od temeljnih principa na kojima HND u tri godine moga predsjedničkog mandata gradi vjerodostojnost



Predsjednik HND-a Saša Leković jutros se obratio priopćenjem, koje je direktna reakcija na sinoćnje obraćanje Izvršnog odbora novinarske cehovske organizacije. Njega možete pročitati OVDJE.


Lekovićevo priopćenje prenosimo u cijelosti;


Izvršni Odbor HND-a većinom glasova izglasao je i objavio priopćenje koje su potpisali potpredsjednici HND-a Denis Romac i Slavica Lukić i kojim praktično Izvršni odbor kritizira odluku Ocjenjivačkog suda HND-a da nagradu za TV novinarski prilog u 2017. godini dodjeli Ivani Petrović s Nove TV i ispričava se što tu odluku ne može ukinuti.




Smatram da je to neodgovoran potez kojim je narušena propisana autonomnost Ocjenjivačkog suda. Posljedično je nanesena nepopravljiva šteta HND-u poništavanjem nekih od temeljnih principa na kojima HND u tri godine moga predsjedničkog mandata gradi vjerodostojnost. Jedan od tih principa jest dosljednost.


Nedosljedno je držati se vlastitih pravila i odluka samo dok ti rezultat takvog ponašanja odgovara, a kršiti ih kada ti iz bilo kojeg razloga rezultat stvara neugodnost. Također je nedosljedno i neprofesionalno reagirati ne u skladu s usvojenim pravilima nego u zavisnosti od toga kakvi su pritisci na tebe i od koga dolaze.


To priopćenje ujedno je suprotno mojoj izjavi danoj novinarima u svojstvu legitimnog predstavnika HND-a kako bi bilo krajnje neetično i neprofesionalno da vodstvo HND-a komentira odluke o nagradama što ih je donio Ocjenjivački sud. U ovom priopćenju upravo to se jasno čini unatoč nevještom pokušaju da se namjera sakrije.


Na taj način natpolovična većina članova Izvršnog odbora iskazala mi je nepovjerenje uključujući i oboje potpredsjednika. Stoga ne mogu dalje obavljati dužnost predsjednika HND-a dok su i sadašnji potpredsjednici u Izvršnom odboru.


Izjavio sam također da svatko drugi ima pravo komentirati odluke o nagradama, pa i onu da se jedna od nagrada dodjeli Ivani Petrović, kao i demonstrirati svoje eventualno nezadovoljstvo na način koji smatra primjerenim.


To se dakako odnosi i na nekolicinu novinara koji su najavili vraćanje HND-ovih nagrada što su ih dobili ranijih godina. Međutim ta njihova najava u nekim medijima i u dijelu komentara na društvenim mrežama izazvala je proizvodnju moralne panike pomiješane s histerijom, licemjerstvom, emocionalnim ucjenama i samoreklamerstvom, a sve pod krinkom navodne brige za profesionalne kriterije i dobrobit HND-a. Samoproglašene moralne vertikale postali su čak i neki šampioni neprofesionalizma i beščašća.


Nažalost, tome je pritisku podlegla i točno natpolovična većina Izvršnog odbora HND-a pridružujući se na taj način, makar i nenamjerno, onima čiji postupci proizvode rezultat suprotan od onoga za što se navodno zalažu. Tako su u samo nekoliko dana ljudi koji bi trebali braniti interese novinarske udruge i profesije te koji tvrde da to i čine zapravo uspjeli napraviti neusporedivo više štete HND-u od svih onih koji ga orkestrirano i dugotrajno podmeću i napadaju ga.


Zbog svega toga ukoliko potpredsjednici HND-a ne daju ostavku dat ću je ja. S obzirom na to da su u HND-u tijeku mnogi važni procesi uključujući organizacijske promjene i nekoliko velikih projekata ne želim da moja ostavka dodatno našteti HND-u.


Kako bi se to izbjeglo radit ću posao predsjednika do roka koji odredi nadležno tijelo HND-a sukladno Statutu, a za koji smatra da je potreban kako bi se osiguralo što bezbolnija primopredaja predsjedničke dužnosti.