Disonantni tonovi

SUKOB BRANITELJA Đakić: ‘Tromblonov ultimatum je neprihvatljiv, HVIDRA neće sudjelovati’

Hina

Vukovarski branitelj i umirovljeni pukovnik Hrvatske vojske Petar Janjić Tromblon objavio je u ponedjeljak, nakon što je istekao rok koji je dao Vladi da riješi spor sa Slovenijom oko morske granice, da će organizirati akciju "Regata za razum - Piranski zaljev - Savudrijska vala"  3. veljače iz Umaga



Predsjednik HVIDR-e RH Josip Đakić u utorak je ocijenio potpuno neprihvatljivima medijske ultimatume i postupke hrvatskog branitelja Petra Janjića Tromblona vezanima uz rješavanje otvorenog graničnog spora sa Slovenijom u Savudrijskoj vali te dodao da hrvatski ratni vojni invalidi Domovinskog rata RH iz te udruge neće sudjelovati u takvim i sličnim inicijativama.


HVIDR-a u priopćenju ističe kako pravovaljanom smatra odluku Hrvatskog sabora o povlačenju iz arbitražnog postupka, kao i sve dosadašnje odluke Vlade RH za mirno rješavanje otvorenog graničnog pitanja s obzirom da je arbitražni proces, zbog krivnje slovenske strane, nepovratno kompromitiran, te odluka suda za Hrvatsku nije obvezujuća.


Također naglašavaju kako podržavaju sve postupke Vlade RH i premijera Andreja Plenkovića kojima se štite hrvatski nacionalni interesi i teritorij RH, poštujući odredbe međunarodnog prava, kao i diplomatske mjere koje poduzima Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, a sve u cilju mirnog rješavanja te problematike i zaštite prava Republike Hrvatske te se ograđuju i ne podržavaju nikakve ultimatume i inicijative kojima se doprinosi širenju napetosti i daljnjem zaoštravanju budućih odnosa između Hrvatske i Slovenije.




Vukovarski branitelj i umirovljeni pukovnik Hrvatske vojske Petar Janjić Tromblon objavio je u ponedjeljak, nakon što je istekao rok koji je dao Vladi da riješi spor sa Slovenijom oko morske granice, da će organizirati akciju “Regata za razum – Piranski zaljev – Savudrijska vala”  3. veljače iz Umaga.


“Kao hrvatski branitelj i građanin Hrvatske koji već dugo vremena prati nerazumnu komunikaciju i neodgovorno diplomatsko i međudržavno ponašanje obje Vlade, pokrenuo sam akciju kojom želim ubrzati rješavanje tog graničnog problema”, naveo je Janjić koji u Savudrijskoj vali početkom veljače planira organizirati “regatu”.