Kandidatkinja za potpredsjednicu EK

ŠUICA ODRADILA SASLUŠANJE Samo jednog eurozastupnika zanimala njena imovina

Zlatko Crnčec

Reuters

Reuters

Eurozastupnik Martin Sonneborn iz njemačke stranke "Stranka" raspitivao se o imovinskom napretku kandidatkinje, na što je Šuica odgovorila da je njezin suprug pomorski kapetan s pristojnom plaćom



Hrvatska kandidatkinja za potpredsjednicu Europske komisije Dubravka Šuica bez većih je problema danas uvečer odradila saslušanje pred Odborom za ustavna pitanja Europskog parlamenta.


Iako se iz Europske pučke stranke (EPP) tijekom današnjeg dana moglo čuti da se najviše boje zastupnika iz grupacije Zelenih, na kraju je pitanje o njenoj imovini postavio jedino nezavisni eurozastupnik Martin Sonneborn.


Riječ je o zastupniku iz Njemačke u kojoj je predsjednik stranke koja se zove ni više ni manje nego “Stranka”. Bio je i glavni urednik najtiražnijeg njemačkog satiričkog časopisa “Titanik”.




On je u svom pitanju rekao da je prije dvadesetak godina bila profesorica u srednjoj školi i živjela u stanu od šezdesetak kvadrata, te da je u međuvremenu znatno poboljšala svoje imovinsko stanje.


Na kraju je ustvrdio da mu se čini da joj jako dobro ide, te upitao hoće li takvu praksu nastaviti i kao potpredsjednica Europske komisije.


Dostupna kartica


Predsjednik Ustavnog odbora Antonio Tajani (EPP), predsjednik Europskog parlamenta u prošlom sazivu koji je ove godine uzburkao duhove izjavama o talijanskoj Istri, intervenirao je rekavši da pitanja sukoba interesa nisu predmet saslušanja, te da je takva pitanja već razriješio Odbor za pravna pitanja.


Međutim, uskočila je sama Šuica rekavši da nema ništa protiv da odgovori na ovo pitanje.


– Ne govorite o činjenicama. Inspirirani ste nekim člancima koji nisu istiniti. Dat ću sve od sebe da ovaj portfoliio napravim uspješnim. Kada govorite o meni otprije 30 godina, to nije istina. Neću u detalje jer bi bilo ispod razine ovog doma da ja sada s vama razgovaram gdje sam sve i kada živjela. Prije 30 godina živjela sam u kući svojih roditelja zajedno sa suprugom koji je pomorski kapetan. Plovio je na svim vrstama brodova od putničkih, trgovačkih, a nedavno je plovio i na kruzeru. On je zarađivao pristojnu plaću, rekla je Šuica.


Dodala je da je njena imovinska kartica uvijek bila dostupna, transparentna i u skladu s pravilima, i to kada je bila i gradonačelnica, i kada je bila saborska zastupnica, te kada je bila članica Europskog parlamenta.


– Štogod ste htjeli bilo je jasno, dostupno i po pravilima i po žrtvi naše obitelji. Ne možete zamisliti kako je to biti pomorski kapetan. Sve je korektno i prema pravilima. Dat ću sve od sebe da pomognem siromašnima i onima kojima je to potrebno i mislim da će pet godina biti dovoljno za to, rekla je Šuica.


Potom ju je Sonneborn zapitao je li na početku karijere vozila “renault” četiri ili devet na što je ona u šali odgovorila da se u stvari radilo o brodu.



Najviše se pitanja eurozastupnika odnosilo na njenu buduću ulogu supredsjedateljice Konferencije o budućnosti Europe. Ona je je obećala da će taj proces biti uključeni svi – od običnih građana, lokalnih samouprava, država članica sve do europskih institucija. Šuica je također rekla da zemlje kandidati za članstvo neće biti sudionici Konferencije o Europi jer smatra da se prvo države članice moraju same dogovoriti o budućnosti EU-a, ali i naglasila da je ona na stajalištu da je daljnje proširenje EU-a jako dobra i korisna stvar. Zanimljivo je da Šuica nije izgovorila ni jednu riječ na hrvatskom tijekom cijelog saslušanja.



Ostali o poslu


Sva preostala 24 pitanja odnosila su se na njen budući posao. Govoreći o pravima žena Šuica je rekla da je ova problematika u nadležnosti država članica, te je naglasila da je pobačaj u Hrvatskoj legalan.


Dodala je i da je zbog svog glasa za ratifikaciju Istanbulske konvencije u Hrvatskoj izgubila dio birača konzervativnog svjetonazora. Također je naglasila da ne vjeruje u teorije koje dolaze iz radikalno desnih krugova o tome da je na djelu svjesna zamjena bijelog europskog stanovništva migrantima iz trećeg svijeta.


Dodala je da apsolutno podržava legalnu migraciju jer će EU u sljedećem razdoblju itekako nedostajati radne snage.


Nakon saslušanja kasno uvečer započela je i sjednica 11 članova odbora za ustavna pitanja, predsjednik Tajani, troje potpredsjednika, te sedam koordinatora stranačkih grupacija u Europskom palamentu. Oni odluku moraju donijeti dvotrećinskom većinom. Do trenutka pisanja ovog teksta sjednica još nije završena.