Nema nastave

ŠTRAJK IDE DALJE Ulazi se u treći tjedan prosvjeda, učenicima u PGŽ četiri dana “praznika”

Ingrid Šestan Kučić

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Primorsko-goranska županija »zaradila« je dva neodrađena dana jer su škole neradom ušle u »crveno«, a nastavi li se štrajk nastavnika, broj dana koje će morati odraditi samo će se povećavati jer je zakonska obveza da se tijekom školske godine mora odraditi 175 nastavnih dana



Cijeli hrvatski osnovnoškolski i srednjoškolski sustav danas ulazi u treći tjedan štrajka i drugi krug cirkularnog štrajka koji počinje današnjim masovnim štrajkom u svim županijama, a ne postignu li prosvjetni sindikati dogovor s Vladom, štrajk nastavnika sutra će se nastaviti cirkularnim tempom po županijama. Upravo ta cirkulacija i neznanje koji dan je na redu koja županija zadaju najveće probleme ravnateljima koji ne uspijevaju organizirati bilo kakvu vrstu rada u školi s onim prosvjetnim djelatnicima koji nisu u štrajku, a iako ih nema mnogo, ipak ne štrajkaju baš svi.


U prosjeku u školama Primorsko-goranske županije štrajkaškom valu ne odaziva se dvadesetak posto zaposlenika, no unatoč stavu da neće štrajkati, uglavnom ne rade jer nemaju s kim upravo zbog nemogućnosti organizacije nastave u kratkom roku. Međutim, ima i primjera gdje ravnateljima polazi za rukom organizirati barem djelomičnu nastavu, a takav je slučaj u OŠ Turnić gdje učenici jednog prvog i jednog drugog razreda ne znaju što je štrajk, jer cijelo vrijeme štrajka nastavnika njihove učiteljice rade i nastava se normalno odvija.


Danas će u tu školu i učenici predmetne nastave i to na sat matematike, jer profesorica matematike odlučila je ne štrajkati. No, u masi nastavnika u štrajku, to su rijetki primjeri. Kada i kako god završi aktualan štrajk, neminovno je da će većina škola, nastavnika i učenika morati odraditi propuštene nastavne sate. Svi se ravnatelji slažu da će sistem odrađivanja biti potrebno odrediti na državnoj ili najmanje lokalnoj razini, a hoće li to biti rad subotom ili pak povećanje nastavne satnice tijekom redovnih nastavnih dana, ne zna se.




Ono što se zna jest da je Primorsko-goranska županija današnjim danom »zaradila« dva neodrađena dana jer škole su neradom u petak po školskom kalendaru već ušle u »crveno«, a nastavi li se štrajk nastavnika, broj dana koji će se morati odraditi samo će se povećavati jer zakonska je obveza da se tijekom školske godine mora odraditi 175 nastavnih dana.


Štrajkaši ne odustaju


Primorsko-goranski su školarci zahvaljujući štrajku svojih nastavnika dobili na dar kratke četverodnevne praznike, jer su im se dani štrajka nadovezali na vikend, no kada krene nadoknađivanje nastave, veselje zbog dana bez obveze odlaska u školu brzo će splasnuti. Ono što ne splašnjava je entuzijazam nastavnika u štrajku, jer dosadašnja praksa prosvjetnih štrajkova pokazala je da višednevnim štrajkom koji ne daje očekivane rezultate entuzijam nastavnika opada te se samoinicijativno počinju vraćati u učionice.


Međutim, kod aktualnog štrajka očito je cirkularna metoda odigrala ulogu te je i dalje velik broj nastavnika u štrajku i nakon osam radnih dana njegove provedbe.