Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 6° 1
Sutra: 6° 6° 1
16. siječnja 2019.
Niz problema

ŠTO SE ZAPRAVO DOGAĐA U SDP-u? Bernardić se rastrčao po terenu, ali članstvo mu se svejedno osipa. Ima i ozbiljnih optužbi za nasilje

Foto Patrik Maček / PIXSELL
Foto Patrik Maček / PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 15. prosinac 2017. u 9:28 2017-12-15T09:28:00+01:00

Predsjednik stranke Davor Bernardić pokušava ublažiti probleme i obilazi teren, a Forum žena traži da se ispitaju optužbe o napadu novog predsjednika splitskog SDP-a Gorana Kotura na vrgoračku SDP-ovku Katicu Glamuzinu

Stranačka organizacija SDP-a u Solinu je toliko poharana da se na izborima koji se održavaju nitko nije kandidirao ni za predsjednika, niti za potpredsjednika, pa su izbori odgođeni, a predsjednik do daljnjega ostaje isti, Mario Jaman. Održat će se samo izbori za gradski odbor, dok je ostalo na čekanju.

Manipulacije 

Ovo je samo jedna od ilustracija stanja u stranci, dok suparnici Davora Bernardića u stranci tvrde da je jednako tako loša situacija i u zagrebačkom SDP-u, gdje se trenutno održavaju unutarnji izbori na razini mjesnih organizacija, ali je odaziv na većini njih tek oko 20 posto. Tvrdi se da se manipulira članstvom u tim ograncima, odnosno da se neke isključuje iz stranke zbog minimalnih dugova za članarinu, a da se pritom bez kriterija u stranku primaju novi ljudi, na čije glasove navodno mogu računati Bernardićevi kandidati u tim organizacijama. Sve zasad kulminira izlaskom iz stranke dugogodišnjeg člana u Zagrebu, Jurice Meića, koji je prije nekoliko dana trajno predao stranačku iskaznicu, napisavši pritom: »Danas sam zatvorio jedno veliko poglavlje u životu. Moje vrijednosti će uvijek biti sloboda, jednakost i solidarnost.

Politika je jednostavna. Građanima treba osigurati kvalitetno obrazovanje, dostupno zdravstvo, dobro plaćen posao, pristojan dom i mirnu i dostojanstvenu mirovinu. Svi koji dijele moje vrijednosti i govore o ovim stvarima te pritom nude rješenja, mogu računati na moju podršku«.

Mirando Mrsić mu je odgovorio:

»Ništa neočekivano s obzirom na stanje u stranci. Na žalost, nisi jedini.«

Mrsić je u dijelu medija komentirao i slabu izlaznost na unutarstranačkim izborima, rekavši da bi na Predsjedništvu stranke trebalo postaviti pitanje legitimnosti tih novoizabranih predsjednika organizacija po Zagrebu.

Sve ovo potkrepljuje teze da je stanje u najvećoj oporbenoj stranci na terenu sve lošije i da se članstvo osipa, unatoč trudu predsjednika Bernardića koji obilazi teren, a novo nezadovoljstvo izazvao je njegov poziv Vlahi Orepiću iz Mosta da se priključi SDP-u, jednako kao što i pozivanje Mosta na suradnju ljuti dobar dio kluba saborskih zastupnika. Smatraju da Bernardić ide krivim tragom u potrazi za potencijalnim koalicijskim partnerima, a istovremeno gubi postojeće, poput HSU-a koji je prošli tjedan u Saboru podržao državni proračun.

Tehničke točke

S druge strane, Glavni odbor stranke sastat će se ove subote, no uglavnom s tehničkim točkama dnevnog reda – neće biti ni konačnog prijedloga stranačkog statuta, a niti novog programa. I to je razlog za nezadovoljstvo u stranci – naime, odavno je bio najavljen novi program stranke, no umjesto da se on predloži do Nove godine, radnu skupinu za njegovu izradu već je napustio dio članova, uključujući i prof. Bertu Šalaja, koji je imao zadatak napisati osnovne ideološko-programske postavke novog programa. No, ne samo da je odgođen novi program, nego je odgođena i konvencija koja je trebala biti održana i sve je pomaknuto najranije za kraj siječnja.

Istovremeno, Karolina Leaković uputila je vrhu socijaldemokrata pismo u kojem je u ime Foruma žena SDP-a zatražila da se ispitaju optužbe o napadu novog predsjednika splitskog SDP-a Gorana Kotura na vrgoračku SDP-ovku Katicu Glamuzinu. Ako to ne učine, Forum žena najavio je da će protiv novog predsjednika splitskog SDP-a, sukladno odredbama Statuta SDP-a, pokrenuti stranački postupak.

– Forum žena SDP-a Hrvatske smatra da SDP mora biti stranka u kojoj se članice i članovi osjećaju sigurno. Bez obzira na to što se priča pojavila tijekom unutarstranačke kampanje u Splitu, licemjerno je ne reagirati – izjavila je v.d. predsjednica Foruma žena Karolina Leaković. Koliko je poznato, zasad nema reakcije vrha stranke na to – ostaje samo činjenica da je SDP iznutra suočen sa cijelim nizom problema, i da se članstvo sve više osipa, a odgađanje donošenja svih odluka od strane Iblera sigurno ne pomaže jačanju stranke.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka