Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 27° 1
Sutra: 28° 30° 2
19. lipnja 2018.
Vlada ne zna što bi

ŠTO NAS ZAPRAVO ČEKA? Prva faza poreza na nekretnine 2019. godine, druga - tko zna kada

Foto Davor Kovačević
Foto Davor Kovačević
Autor:
Objavljeno: 12. rujan 2017. u 8:58 2017-09-12T08:58:39+02:00

Na pitanje zašto je onda odustao od poreza koji bi trebao donijeti pravednost, ministar je odgovorio da je »Vlada kolektivno tijelo koje je uzelo u obzir sve što se proteklih tjedana događalo pa će, s tim u vezi, građanima još bolje objasniti sve oko spomenutog poreza«

ZAGREB Već ovaj tjedan Vlada bi trebala predložiti izmjene Zakona o lokalnim porezima kojima će se odgoditi primjena poreza na nekretnine. Iako nitko u Vladi ne želi govoriti o tome do kad će se točno odgoditi primjena poreza na nekretnine i hoće li izmjene donijeti još kakvu promjenu iz onoga što je jučer rekao ministar financija Zdravko Marić u intervju za Media servis, moglo bi se zaključiti da će odgoda biti do 1. siječnja 2019. godine.

– Iz porezne perspektive uvijek ću zagovarati rješenja da porezne izmjene stupaju na snagu početkom godine, iznimno sredinom godine. Ali naravno, ostavimo prostor i za neka druga rješenja, možda u ovom konkretnom slučaju ne bih, ali sjetite se da je tako išla i porezna reforma, zato smo na neki način i žurili. Ja sam se i ispričao i u Hrvatskom saboru i javnosti, ali doista smo temeljito radili dugih sedam mjeseci da probamo sve stići da stupi na snagu s 1. siječnjem 2017. Sve one odredbe koje nismo stigli rekli smo ili 1. srpnja 2017. ili 1. siječnja 2018. – rekao je Marić.

Uz godinu dana koliko je, od donošenja zakona, Hrvatska imala za pripremu prve faze, u kojoj bi porez na nekretnine zamijenio komunalnu i spomeničku rentu te porez na kuće za odmor, tako će obveznici, ali i državne vlasti dobiti još jednu godinu. No, tako bi se porez na nekretnine počeo naplaćivati nakon gotovo dvije i pol godine mandata sadašnje Vlade, u godini kad će se održavati izbori za europski parlament i godinu dana prije predsjedničkih i parlamentarnih izbora.

S obzirom na to da se vlasti rijetko odlučuju na uvođenje poreza u takvim situacijama, a porez na nekretnine u Hrvatskoj je već ozloglašen, velika je šansa da sadašnja Vlada nikada ne odmakne od prve faze uvođenja ovog poreza, a kamoli da se približi naplati tog poreza prema vrijednosti.

Ministar Marić je objasnio da Vlada nikada nije ni razmišljala niti govorila o vrijednosnom porezu, nego je tek htjela napraviti razliku među nekretninama.

– Iz te nekakve porezne pravednosti smatramo da bi netko tko ima noviju nekretninu trebao platiti nešto više u odnosu na onog koji ima nešto stariju nekretninu – pojasnio je Marić. Na pitanje zašto je onda odustao od poreza koji bi trebao donijeti pravednost, ministar je odgovorio da je »Vlada kolektivno tijelo koje je uzelo u obzir sve što se proteklih tjedana događalo pa će, s tim u vezi, građanima još bolje objasniti sve oko spomenutog poreza«.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka