Šok i nevjerica

STATUTARNA KOMISIJA SDP-a NA STRANI ŠEFA STRANKE Suspendirani članovi ostaju potpuno bez prava glasa?

Tihana Tomičić

Davor Bernardić uzvraća udarac / Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Davor Bernardić uzvraća udarac / Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Na taj način, jasno je, šef stranke želi vratiti premoć u klubu. A doneseno je i tumačenje po kojem su odluke Predsjedništva stranke iznad poslovnika kluba, što znači da je prošlotjedna pobjeda kluba koji je gotovo jednoglasno podržao novi poslovnik, praktički poništena



RIJEKA U redovima SDP-ovih »pobunjenika« zavladalo je zgražanje: naime, sastala se Statutarna komisija SDP-a i donijela temačenja kojim “pobunjenici” i klub zastupnika u cijelosti ostaju praktički bez ikakvih mogućnosti djelovanja.


Kako nam je potvrdio predsjednik Statutarne komisije Zoran Bauer to je tijelo doista donijelo nove odluke na telefonskoj sjednici, i to na zahtjev političkog tajnika stranke Davorka Vidovića koji je zatražio tumačenje o ovlastima između poslovnika kluba zastupnika, Statuta stranke i najviših stranačkih tijela.


»Politički tajnik ima pravo na traženje takvog tumačenja, jer je on veza između kluba i vrha stranke«, objasnio nam je Bauer.




Naime, klub zastupnika SDP-a u Saboru prošli tjedan je promijenio poslovnik kluba, i time su zastupnici preuzeli kontrolu nad klubom, pa i dominaciju u stranci s obzirom da Bernardić nije uspio postati predsjednikom kluba.


Stoga sada slijedi odgovor šefa stranke i njemu bliskih ljudi, a odgovarajući na Vidovićev zahtjev Statutarna komisija je zaključila da suspendirani SDP-ovci više neće imati pravo glasa na klubu zastupnika, jer je protumačeno da suspenzija vrijedi ne samo za njihov mandat u Predsjedništvu stranke, nego i na drugim mjestima gdje se donose odluke, pa tako i u klubu zastupnika.


Na taj način, jasno je, šef stranke želi vratiti premoć u klubu. A doneseno je i tumačenje po kojem su odluke Predsjedništva stranke iznad poslovnika kluba, što znači da je prošlotjedna pobjeda kluba koji je gotovo jednoglasno podržao novi poslovnik, praktički poništena.


Peđa Grbin je osupnut ovakvim odlukama:


– Nevjerojatno mi je da nakon što smo u utorak imali sjednicu kluba, sada od novinara saznajem ovakvu informaciju, koja na klubu nije ni spomenuta, niti predsjednik kluba za nju zna. Stoga dok odluku ne vidim, teško je mogu komentirati. Ali mogu reći dvije stvari: u isto vrijeme dok smo mi imali klub, u utorak, održala se i sjednica kluba njemačkog CDU-a na kojoj kandidat Angele Merkel kandidat također nije prošao, a to je komentirala riječima »to je demokracija«. Očito da danas u SDP-u neki demokraciju tumače malo drugačije. I drugo, tim više što rad kluba zastupnika nije regulirano samo internim aktima stranke, već i Ustavom i Poslovnikom o radu Sabora. A ja kao zastupnik imam ustavno pravo i obavezu donositi odluke i glasati onako kako ja mislim da treba, a ne kako mi netko nalaže, komentirao je ovu novu situaciju zastupnik, suspendirani član Predsjedništva Peđa Grbin.