Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 13° 26
Sutra: 13° 13° 26
20. studenoga 2019.
Radnici taoci niskih plaća

SSSH traži povećanje minimalne plaće na 3.080 kuna bruto

Ilustracija / Foto Arhiv NL
Ilustracija / Foto Arhiv NL
Autor:
Objavljeno: 21. rujan 2012. u 14:10 2012-09-21T14:10:43+02:00

SSSH podsjeća da se minimalna plaća u Hrvatskoj nije mijenjala četiri godine, a samo u proteklih godinu dana cijena hrane porasla je 5,1 posto, troškova stanovanja 13,1 posto, te je zatraženo povećanje cijena grijanja za apsurdnih 37 posto

ZAGREB – Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) zatražio je danas povećanje minimalne plaće sa sadašnjih 2.814 kuna u bruto iznosu na 3.080 kuna bruto, te državnu intervenciju u sektorima koji imaju niske prihode, poput tekstilne i drvne industrije. 

SSSH u priopćenju kojim odgovara na nedavnu izjavu v. d. predsjednika HUP-a Ivana Milolože, koji se založio da minimalac ostane na sadašnjoj razini, tvrdi da je sadašnji iznos od 2.814 kuna bruto za puno radno vrijeme »sramotan i podcjenjivački nizak«.

Konkurentnost i efikasnost nacionalne ekonomije ne temelje se na niskim plaćama već na uspješnim poslovnim i razvojnim vizijama, znanju i uspješnom upravljanju, te motiviranim radnicima. Minimalna plaća je svojevrstan društveni dogovor o najnižoj cijeni rada koja se u društvu smatra prihvatljivom. Stoga nigdje u Europi nije vezana za BDP, na čemu inzistiraju hrvatski poslodavci, kaže se u priopćenju.

SSSH podsjeća da se minimalna plaća u Hrvatskoj nije mijenjala četiri godine, a samo u proteklih godinu dana cijena hrane porasla je 5,1 posto, troškova stanovanja 13,1 posto, te je zatraženo povećanje cijena grijanja za apsurdnih 37 posto. »Gospodi iz HUP-a preporučujemo da pokušaju preživjeti samo mjesec dana s 2.814 kuna bruto, možda će tada razumjeti o čemu je riječ«, poručuju sindikalci.

Oni traže iznos minimalne plaće od 3.080 kuna bruto, kao i državnu intervenciju u tekstilnoj i drvnoj industriji jer radnici ne mogu biti taoci niskih plaća u tim sektorima. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PayDo parking aplikacija