Sindikalna platforma

SSSH traži izmjene zakona o porezu: Vlada mora iskorijeniti praksu neisplate plaća

Gabrijela Galić

Foto D. Jelinek

Foto D. Jelinek

SSSH traži i povećanje minimalne plaće jer radnici odlaze zbog niskih primanja. Sindikat trgovine traži da se napokon odredi koji su to neradni dani u zemlji



ZAGREB Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) objavio je predizbornu platformu »Za Hrvatsku zadovoljnih ljudi«, koja se u bitnome ne razlikuje od dokumenta objavljenog uoči lanjskih redovnih izbora. U tjednu uoči izbora, prema najavi Mladena Novosela, predsjednika SSSH, predstavnici te centrale susrest će se s predstavnicima dviju najvećih političkih opcija, HDZ-a i SDP-a, i razgovarati o onom što sindikati očekuju od buduće vlasti.


SSSH od buduće vlade, među ostalim, traži da konačno iskorijeni neisplatu plaća te da u prva tri mjeseca mandata ukine dodatno porezno opterećenje radnika koji neredovito primaju plaću. Naime, kada se radniku u istom mjesecu isplati više dugovanih plaća, dolazi do kumulativnog oporezivanja.


Niska primanja


Izmjenama Zakona o porezu na dohodak, smatraju u SSSH-u, trebalo bi izbjeći takvo kumulativno oporezivanje kako bi radnik uslučaju isplate više neisplaćenih plaća primio isti iznos dohotka kao da su plaće bile isplaćene na vrijeme. SSSH stoga traži da se uvede mogućnost korištenja osobnog odbitka i primjena poreznih stopa za svaku neisplaćenu plaću, neovisno o vremenu isplate. Traži i da se zakonski onemogući uplata poreza i doprinosa državi bez istodobne isplate neto plaće radniku.




– Ako se problem neisplate plaća ne može iskorijeniti, onda ne znam kako možemo biti članica EU-a – veli Novosel, navodeći da smo valjda jedina zemlja u EU-u koja se suočava s tim problemom. Podsjeća i da radnici iz Hrvatske odlaze zbog niskih primanja te stoga treba povećati minimalnu plaću, ali i omogućiti da radnici mogu sudjelovati u podjeli dobiti za koju su i oni zaslužni svojim radom.


Zakon o blagdanima, spomendanima i neradnim danima »u Hrvatskoj je 20 godina mrtvo slovo na papiru«, ističe Zlatica Štulić, predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske, tražeći da se napokon odredi koji su to neradni dani u zemlji. Zaposleni u trgovini rade i blagdanima, i praznicima, i nedjeljama.


Porez bankama


– Radi se nedjeljom od 0 do 24 sata, tako liberalno riješeno radno vrijeme je nedopustivo – naglašava Štulić, navodeći kako je upravo rad nedjeljom jedini element ugovora između Hrvatske i Vatikana koji se ne poštuje.


SSSH se zalaže i za porezno rasterećenje i građana, i poduzeća, a Eduard Andrić, predsjednik Sindikata turizma i usluga Hrvatske traži i da se snizi stopa PDV-a s 13 na 8 posto za turizam kako bismo se »izjednačili s konkurentnim zemljama«. SSSH traži i uvođenje poreza na financijske transakcije u bankarskom sustavu koji bi plaćale banke.