Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 27° 4
Sutra: 27° 27° 4
21. srpnja 2019.
Iseljavanje, a ne zapošljavanje

SSSH: Eurostat dokazao loše stanje zaposlenosti u Hrvatskoj

Autor:
Objavljeno: 14. rujan 2017. u 14:58 2017-09-14T14:58:28+02:00

Iako su brojke o registriranoj nezaposlenosti točne, razlog tome su iseljavanje (uzrokovano niskim plaća i uvjetima rada), brisanje nezaposlenih iz evidencije Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i nekoliko desetaka tisuća mladih uključenih u stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa (SOR)

ZAGREB Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) upozorio je u četvrtak kako je, prema podacima Eurostata, Hrvatska na prvom mjestu u EU-u po istovremenom padu nezaposlenosti i zaposlenosti, što je posljedica loših javnih politika, a taj trend sve Vlade ignoriraju fokusirajući se na »šminkanje» statistike.

SSSH u priopćenju zahvaljuje Eurostatu na vjerodostojnim podacima o (ne)zaposlenosti u Hrvatskoj, te izražava žaljenje što zahvalnost ne može iskazati i hrvatskim javnim institucijama i političkom vodstvu, što se odnosi i na lijeve i na desne, odnosno na Vlade Milanovića, Oreškovića i Plenkovića.

Sindikat podsjeća da je proteklih dana predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović rekla kako »brojke o nezaposlenosti nisu točne«, na što su predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministar rada Marko Pavić odgovorili kako u Hrvatskoj »raste zaposlenost jer imamo 55.000 osiguranika HZMO-a više nego prije dvije godine«, no nijedna od tih izjava nije točna.

Iako su brojke o registriranoj nezaposlenosti točne, razlog tome su iseljavanje (uzrokovano niskim plaća i uvjetima rada), brisanje nezaposlenih iz evidencije Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i nekoliko desetaka tisuća mladih uključenih u stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa (SOR).

Izjave Plenkovića i Pavića o rastu zaposlenosti zbog porasta osiguranika HZMO-a nisu točne jer broj osiguranika u mirovinskom sustavu i broj zaposlenih nisu isto. Broj osiguranika uvijek je veći jer se kao osiguranici evidentiraju svi kojima se po bilo kojem ugovoru uplaćuje mirovinski doprinos, te zbog SOR-ovaca kojima se uplaćuje doprinos, ali se ne evidentiraju u zaposlenosti.

SSSH tvrdi da je »upumpavanje« ogromnih sredstava u za poslodavce besplatnu radnu snagu proizvelo višestruke negativne posljedice na relativno malo tržište rada kakvo je hrvatsko.

Masovna primjena SOR-a uzrokovala je pad zaposlenosti i plaća što za posljedicu ima nemogućnost života od rada u Hrvatskoj i iseljavanje. Ključne mjere demografske obnove mogu se provesti samo na tržištu rada, a ne osnivanjem posebnih ministarstava, smatra SSSH.

Dodatna je posljedica, koja će tek s vremenom izaći na površinu, neodrživost sustava socijalne sigurnosti, pa će ova Vlada i one iduće pribjeći snižavanju socijalnih prava »jer se moraju rezati troškovi iz proračuna«. To znači da javnog novca za poslodavce ima, ali nema za radnike i socijalno ugrožene, upozorava SSSH.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka