Iseljavanje, a ne zapošljavanje

SSSH: Eurostat dokazao loše stanje zaposlenosti u Hrvatskoj

Hina

Iako su brojke o registriranoj nezaposlenosti točne, razlog tome su iseljavanje (uzrokovano niskim plaća i uvjetima rada), brisanje nezaposlenih iz evidencije Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i nekoliko desetaka tisuća mladih uključenih u stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa (SOR)



ZAGREB Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) upozorio je u četvrtak kako je, prema podacima Eurostata, Hrvatska na prvom mjestu u EU-u po istovremenom padu nezaposlenosti i zaposlenosti, što je posljedica loših javnih politika, a taj trend sve Vlade ignoriraju fokusirajući se na »šminkanje» statistike.


SSSH u priopćenju zahvaljuje Eurostatu na vjerodostojnim podacima o (ne)zaposlenosti u Hrvatskoj, te izražava žaljenje što zahvalnost ne može iskazati i hrvatskim javnim institucijama i političkom vodstvu, što se odnosi i na lijeve i na desne, odnosno na Vlade Milanovića, Oreškovića i Plenkovića.


Sindikat podsjeća da je proteklih dana predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović rekla kako »brojke o nezaposlenosti nisu točne«, na što su predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministar rada Marko Pavić odgovorili kako u Hrvatskoj »raste zaposlenost jer imamo 55.000 osiguranika HZMO-a više nego prije dvije godine«, no nijedna od tih izjava nije točna.




Iako su brojke o registriranoj nezaposlenosti točne, razlog tome su iseljavanje (uzrokovano niskim plaća i uvjetima rada), brisanje nezaposlenih iz evidencije Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i nekoliko desetaka tisuća mladih uključenih u stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa (SOR).


Izjave Plenkovića i Pavića o rastu zaposlenosti zbog porasta osiguranika HZMO-a nisu točne jer broj osiguranika u mirovinskom sustavu i broj zaposlenih nisu isto. Broj osiguranika uvijek je veći jer se kao osiguranici evidentiraju svi kojima se po bilo kojem ugovoru uplaćuje mirovinski doprinos, te zbog SOR-ovaca kojima se uplaćuje doprinos, ali se ne evidentiraju u zaposlenosti.


SSSH tvrdi da je »upumpavanje« ogromnih sredstava u za poslodavce besplatnu radnu snagu proizvelo višestruke negativne posljedice na relativno malo tržište rada kakvo je hrvatsko.


Masovna primjena SOR-a uzrokovala je pad zaposlenosti i plaća što za posljedicu ima nemogućnost života od rada u Hrvatskoj i iseljavanje. Ključne mjere demografske obnove mogu se provesti samo na tržištu rada, a ne osnivanjem posebnih ministarstava, smatra SSSH.


Dodatna je posljedica, koja će tek s vremenom izaći na površinu, neodrživost sustava socijalne sigurnosti, pa će ova Vlada i one iduće pribjeći snižavanju socijalnih prava »jer se moraju rezati troškovi iz proračuna«. To znači da javnog novca za poslodavce ima, ali nema za radnike i socijalno ugrožene, upozorava SSSH.