Mogući scenarij

SPREMAJU SE IZBORI U HDZ-u? Ako ispuni ova dva uvjeta, Plenković bi mogao presložiti i stranku

Dražen Ciglenečki

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković bi mogao stranačku strukturu, od dna do vrha, posložiti po svojem ukusu. Unutarstranačkih izbora neće biti ako će se najesen ponovno ići na prijevremene izbore za Sabor



ZAGREB Hoće li premijer Andrej Plenković osigurati čvrstu parlamentarnu većinu važno je, naravno, samo po sebi jer o tome ovisi opstanak njegove Vlade. Međutim i dvije stvari vrlo bitne za HDZ vezane su za uspjeh preslagivanja u Saboru.


Naime, ako Vlada u konačnici preživi izbacivanje Mosta iz većinske koalicije i ne bude prijevremenih parlamentarnih izbora, izvjesno je da će se predsjednik Sabora Gordan Jandroković povući s mjesta glavnog tajnika HDZ-a.


Zahtjevna operativa


Potonja je dužnost strogo operativnog karaktera, iziskuje neprekidnu komunikaciju s članstvom i predsjednik Sabora jednostavno je ne može efikasno obnašati. Dakle, Plenković će trebati odrediti novog glavnog tajnika HDZ-a, umjesto Jandrokovića kojeg je odabrao prije deset mjeseci. Nadalje, kako neslužbeno doznajemo, u slučaju da se Vlada stabilizira, ali i ako HDZ dobro prođe na skorašnjim lokalnim izborima, Plenković će vjerojatno donijeti odluku o provođenju unutarstranačkih izbora za kompletnu hijerarhiju HDZ-a, od temeljnih ogranaka do predsjednika.




Na taj bi način Plenković, koji je prošlog ljeta za predsjednika izabran nakon što su mjesec i pol dana ranije obavljeni unutarstranački izbori, mogao stranačku strukturu, od dna do vrha, posložiti po svojem ukusu.


S obzirom na to da, znači, postoji uvjet koji se mora prethodno zadovoljiti, u HDZ-u su suzdržani kad je riječ o mogućoj smjeni glavnog tajnika. Jasno, ako će se ići na prijevremene izbore, Jandroković ostaje na tom mjestu. No, ipak se u vodstvu HDZ-a već ozbiljno razmišlja tko bi ga mogao zamijeniti. Zasad najveće šanse ima Mario Kapulica, osobni savjetnik predsjednika stranke i šef Kluba utemeljitelja HDZ-a. Navodno je to čak gotova stvar ako se sve poklopi, pa će se Jandroković morati posvetiti vođenju Sabora.


Kapulica je prvi predsjednik Mladeži HDZ-a, a radio je i u Uredu predsjednika Franje Tuđmana kao pomoćnik savjetnika za nacionalnu sigurnost Markice Rebića. HDZ je napustio 2002. kako bi se pridružio Hrvatskom bloku Ivića Pašalića, ali se 2015. vratio u matičnu stranku. Kapulica je osoba velikog Plenkovićevog povjerenja, a ljudi bliski njemu kažu da je bezrezervno lojalan lideru HDZ-a. Stoga bi Kapulica, koji je sada maksimalno angažiran u organizaciji kampanje za lokalne izbore, bio prilično logično rješenje ako Jandroković za mjesec ili dva više ne bude glavni tajnik stranke.


Protukandidat?


Što se tiče unutarstranačkih izbora, njih neće biti ako će se najesen ponovno ići na prijevremene izbore za Sabor. Ali, Plenkoviću je, kako doznajemo, važno i da HDZ ne podbaci na lokalnim izborima, što bi neizravno bila potvrda da birači smatraju da je premijer posljednjih tjedana vukao ispravne i racionalne političke poteze. Kad bi se ispunila oba ta uvjeta, Plenković bi bio u poziciji da unutarstranačkim izborima pokuša HDZ politički transformirati u stranku kakvu želi.


U tome je u značajnoj mjeri bio ograničen u okolnostima kad mu je posebno sastav predsjedništva HDZ-a, izabranog prije nego što je Plenković došao na čelo stranke, bio zadan. A unutarstranački izbori bili bi jako zanimljivi i zato što bi se na njima, sukladno statutarnoj odredbi usvojenoj na saboru HDZ-a u svibnju prošle godine, prvi put predsjednika biralo u paketu sa zamjenikom, glasovima svih članova stranke.


Budući da je Milijan Brkić za zamjenika predsjednika izabran na tom saboru po starom Statutu, mjesec i pol dana kasnije na ponovljenim izborima za predsjednika HDZ-a, zbog ostavke Tomislava Karamarka, nije se biralo zamjenika. No, na idućim unustranačkim izborima morat će se primijeniti spomenuta odredba prema kojoj »predsjednika i zamjenika predsjednika HDZ-a zajedno, kako su navedeni na kandidacijskoj listi, biraju svi članovi HDZ-a«.


To znači da će Plenković morati odlučiti želi li da mu Brkić, nekakav simbol stranačke desnice nakon odlaska Zlatka Hasanbegovića, ostane zamjenik ili će posegnuti za nekim drugim. Dakako, unutarstranački izbori otvaraju i prostor da Plenković dobije protukandidata za predsjednika HDZ-a, koji bi se natjecao u paru sa svojim kandidatom za zamjenika.