Afera Skripal

SPREMA SE ODGOVOR MOSKVE: I hrvatski veleposlanik pozvan na “preslušavanje”. Tko će biti ‘persona non grata’?

Hina

Kako javlja Reuters, u zgradu monistarstva su do sada pristigli dužnosnici veleposlanstava Australije, Belgije,Češke, Francuske, Hrvatske, Italije, Nizozemske, Njemačke, Poljske, Švedske i Ukrajine.



MOSKVA  Rusija je u petak pozvala zapadne diplomate, među njima i hrvatskog, kako bi im otkrila koliko će dužnosnika njihovih veleposlanstava protjerati u odgovoru na ovotjedno masovno koordinirano protjerivanje ruskih diplomata zbog slučaja trovanja bivšeg dvostrukog ruskog špijuna Sergeja Skripala u Engleskoj za koje London optužuje Moskvu.


Moskva je u četvrtak objavila da će protjerati 60 američkih i na desetke diplomata iz drugih država koje su se pridružile Londonu i Washingtonu u izolaciji Rusije koju optužuju za trovanje Sergeja Skripala i njegove kćeri Julije u engleskom gradu Salisburyju.


Velika Britanija i Rusija su već međusobno protjerali 23 diplomata zbog prve uporabe vojnog nervnog otrova u Europi od Drugog svjetskog rata, no britanski veleposlanik Laurie Bristow je u petak ponovno pozvan.




Rusko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je kako je Bristowu rečeno da London ima mjesec dana da sreže britansko diplomatsko izaslanstvo u Rusiji na razinu ruskog veleposlanstva u Londonu.


Još uvijek nije jasno znači li to veliko smanjivanje broja osoblja u veleposlanstvu. Glasnogovornica britanskog ministarstva vanjskih poslova istaknula je da je odgovor Moskve za žaljenje i da Rusija ozbiljno krši međunarodno pravo oko napada na bivšeg špijuna.


Moskva odbacuje britanske optužbe


Trovanje u južnoj Engleskoj je ujedinilo većinu zapadnih država u poduzimanju akcije protiv onoga što smatraju neprijateljskim djelovanjem ruskog predsjednika Vladimira Putina. U to je uključen i američki predsjednik Donald Trump iako se Putin nadao da će poboljšati odnose s njim.


Moskva odbacuje britanske optužbe da stoji iza napada i tvrdi da je riječ o zavjeri zapada da pogorša odnose s istokom i izolira Moskvu.


Bolnica u kojoj se liječi Skripalova kćer Julija objavila je da joj se nakon tri tjedna u kritičnom stanju poboljšava stanje. Njezin otac je i dalje u kritičnom, no u stabilnom stanju.


BBC je u petak objavio da je Julija »svjesna i da govori«, pozivajući se na nekoliko izvora.


Protjerivanja


Rusko ministarstvo vanjskih poslova u petak je priopćilo kako je sazvalo predstavnike velikog broja država koju su djelovale protiv Rusije zbog afere Skripal.


»Predstavnicima će biti uručene prosvjedne note te će im biti rečene recipročne mjere«, istaknulo je ministarstvo.


U sjedište te institucije stigli su predstavnici Francuske, Njemačke, Italije, Poljske, Nizozemske, Hrvatske, Belgije, Ukrajine, Švedske, Australije, Kanade i Češke, piše Reuters.


Sjedinjene Države i druge zapadne zemlje protjeruju gotovo 130 ruskih diplomata, a Moskva tvrdi kako će njezin odgovor precizno zrcaliti te odluke.


Među diplomatima koji su protjerani su Nizozemci, Talijani, Finci, Poljaci, Litvanci, Litavci i Estonci.


Njemački veleposlanik Rudiger von Fritsch je na izlasku iz ministarstva naglasio kako Rusija mora odgovoriti na neka pitanja oko Skripalovog trovanja, no da je Berlin i dalje otvoren za dijalog s Moskvom.


Američki State Deprartment je u četvrtak nakon najave ruske protumjere objavio da zadržava pravo daljnjeg odgovora, ustvrdivši kako lista diplomata koji će Rusija protjerati pokazuje da Moskva nije zainteresirana za diplomaciju.


Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov je u petak odbacio to stajalište i naglasio kako Putin i dalje želi poboljšati odnose s drugim državama, uključujući SAD.