Crveni križ

SOLIDARNOST NA DJELU: Za stradale u Hrvatskoj Kostajnici dosad prikupljeno više od 226 tisuća kuna

Hina

snimio Denis Lovrović

snimio Denis Lovrović

"Njima će biti osigurani novi domovi, ali te domove će biti potrebno opremiti, pomoći im u nabavci opreme za poljoprivredu kojom se većina bavi. Upravo zato apeliramo na sve one koji su u mogućnosti, da podrže stradale novčanim donacijama", poručila je Böhm.



ZAGREB – Hrvatski Crveni križ (HCK) je za pomoć ljudima kojima su uništeni domovi na klizištu u Hrvatskoj Kostajnici dosad prikupio 226.127 kuna i to 94.115 kuna putem žiro računa, a putem donatorskog telefona 132.012 kuna (s PDV-om i naknadom teleoperatera).


Ravnateljica Crvenog križa Kostajnica Maja Böhm je u ime stradalih zahvalila svima na novčanim i materijalnim donacijama.


Rekla je da su zaprimili puno odjeće, obuće, higijenskih potrepština i prehrambenih namirnica pa im takva vrsta donacija zasad više nije potrebna budući da su stradali zbrinuti. “Ako se situacija promijeni, obavijestit ćemo javnost”, rekla je.




Istaknula je da će žrtvama klizišta biti najpotrebnija novčana sredstva s obzirom na to da započinju život ispočetka.


“Njima će biti osigurani novi domovi, ali te domove će biti potrebno opremiti, pomoći im u nabavci opreme za poljoprivredu kojom se većina bavi. Upravo zato apeliramo na sve one koji su u mogućnosti, da podrže stradale novčanim donacijama”, poručila je Böhm.


Stradali iz Hrvatske Kostajnice i dalje su u teškom stanju.


“Stalno smo s tim ljudima, živimo s njima zadnjih dana, pružamo im psihosocijalnu podršku i jasno vidimo koliko im teško pada situacija u kojoj su se našli. Većina stradalih su stariji ljudi i njima je posebno teško jer u svojim sedamdesetima moraju kretati ispočetka”, napominje Böhm.


Kako bi im se olakšale teške okolnosti u kojima su se našli, Hrvatski Crveni križ pozvao je sve građane i tvrtke da podrže apel koji je otvoren za stradale: pozivom na telefonski broj 060 9011 (cijena poziva 6 kuna i 25 lipa, PDV je uključen) operatora Moj telekom d.o.o. ili uplatom na žiro račun otvoren u Privrednoj banci Zagreb – IBAN: HR6923400091511555516, poziv na broj 20, a za uplate iz inozemstva SWIFT: PBZGHR2X.


Pomoć je moguća i putem internetskih donacija na www.hck.hr. Sve internetske uplate putem PBZ Carda, uplate u poslovnicama Privredne banke Zagreb i Zagrebačke banke oslobođene su bankovnih naknada.