Nove terapije

SOH i Hepatos od HZZO-a traže neinterferonsku terapiju hepatitisa C

Hina

Ilustracija / Reuters

Ilustracija / Reuters

Savez oboljelih od hepatitisa (SOH) i organizacija »Hepatos« pozvali su Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje i Ministarstvo zdravlja da čim prije oboljelima od kroničnog hepatitisa C omoguće liječenje terapijama koje ne uključuju interferon i koje su, kako ističu, djelotvorne, skraćuju vrijeme liječenja i znatno smanjuju nuspojave



ZAGREB  Savez oboljelih od hepatitisa (SOH) i organizacija »Hepatos« pozvali su Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje i Ministarstvo zdravlja da čim prije oboljelima od kroničnog hepatitisa C omoguće liječenje terapijama koje ne uključuju interferon i koje su, kako ističu, djelotvorne, skraćuju vrijeme liječenja i znatno smanjuju nuspojave.


 Nove Europske smjernice i preporuke za liječenje HCV iz travnja 2015. donijele su značajne promjene u liječenju i otvorile vrata novim učinkovitijim terapijama kojima se prvi put mogućnost izlječenja od tog opasnog virusa povećava i do 100 posto, ističu te udruge u otvorenom pismu ravnateljici Zavoda za zdravstveno osiguranje Tatjani Prenđi Trupec i ministru zdravlja Siniši Vargi.


Vrijeme liječenja te terapije skraćuju na samo 12 tjedana i znatno smanjuju nuspojave te predstavljaju pravu revoluciju u liječenju hepatitisa C, pa Vas pozivamo tu terapiju omogućite hrvatskim pacijentima i uvrstite je na listu lijekova HZZO-a u najkraćem mogućem roku, kaže se u pismu. Ističu i da je nova terapija uvedena u brojnim zamljama EU i regije.




 Hepatitis C je ozbiljna virusna bolest i u našoj je zemlji prepoznata kao javno zdravstveni i socijalni problem te je Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku tome posvetio tematsku sjednicu još 2009. i nedavno, 10. lipnja ove godine. Odbor je također raspravljao o važnosti uvođenja neinterferonske terapije te razvoju registra HCV bolesnika, podsjećaju u pismu.


 SOH i Hepatos ističu kako žele još jednom istaknuti važnost prepoznavanja virusnih hepatitisa, posebice HCV, kao hitne zdravstvene teme i »potaknuti na rješavanje tog gorućeg javno zdravstvenog i socijalnog problema u Republici Hrvatskoj kojeg je moguće u eliminirati uvođenjem nove terapije«.