Naprave u fazi nabave

SNJEGOČISTAČEM OD OGULINA DO MORAVICA Uprava Hž Infrastrukture s novinarima se provozala ‘Rolbom’

Hina

Foto Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Foto Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Ti su snjegočistači za nas još uvijek u fazi nabave i dok se ne riješi zahtjevna dokumentacija za njihovu homologaciju, ne mogu se u koristiti, kaže Kršić.



OGULIN Kako bi javnosti pokazala stanje u željezničkom prometu u eksremnim snježnim uvjetima na pravcima od Splita odnosno Rijeke prema Zagrebu, Uprava HŽ Infrastrukture, s predsjednikom Ivanom Kršićem, u nedjelju se s novinarima provozala snjegočistačem »Rolba« od Ogulina do Moravica.


Tom prilikom istaknuli su da su pruge prohodne za sve vlakove ali da se u ovakvim situacijama ne preporučuje prometovanje nagibnim vlakovima zbog njihove lagane konstrukcije.


Snjegočistači, posebno dva potpuno nova koji zatrpani sijegom stoje na jednom od kolosijeka ogulinskog kolodvora, akutalna su tema za koju čelni ljudi HŽ Infrastrukture tvrde da je medijski prenapuhana i potpuno krivo interpretirana.




Ti su snjegočistači za nas još uvijek u fazi nabave i dok se ne riješi zahtjevna dokumentacija za njihovu homologaciju, ne mogu se u koristiti, kaže Kršić.



 HŽ Infrastruktura je svu dokumentaciju objedinila i 31. siječnja poslala zahtjev Agenciji za sigurnost željezničkog prometa, od koje očekuje rješenje za puštanje u promet, kaže Kršić i dodaje kako ne može reći koliko će ta procedura trajati.


 Čelnici HŽ Infastrukture objasnili su i razloge zastoja vlakova na pravcu za Split. U usjecima kakav je na splitskom pravcu, kod jake bure i mnogo snijega dovoljno je manje od deset minuta za snježni zapuh od nekoliko metara kroz koji se vlak ne može probiti, tumače.


 Poseban su problem nagibni vlakovi koji zbog lagane konstrucije imaju zabranu prometovanja, kaže Kršić.


 HŽ Infrastruktura raspolaže s pet snjegočistača, od kojih su tri stacionirana u Ogulinu, a dva u Fužinama, kaže član Uprave Nikola Ljuban.


Drugačije viđenje o stanju na prugama ima Sindikat strojovođa Hrvatske koji je poslao i dva videa koja pokazuju to stanje.


HŽ Infrastruktura u nedjelju je, nakon što je raskrinkano njihovo potpuno neodržavanje pruga i nečišćenje snijega, organizirala »pokaznu vježbu» čiji je cilj pokazati javnosti da su pruge očišćene i da sve besprijekorno funkcionira. Videa koja se nalaze u prilogu pokazuju da je noćas, nakon što je javnost saznala za nered u HŽ Infrastrukturi, temeljito čišćen kolodvor Ogulin kako bi se jutros novinarima moglo pokazati – Potemkinovo selo. Naime, temeljito je očišćen kolodvor Ogulin te dvadesetak kiometara pruge do Moravica (do kuda su voženi novinari), što bi, kao u Potemkina, trebalo stvoriti privid besprijekornog rada i funkcioniranja, tvrde iz Sindikata.