Kobni prijevoz bez pratnje

SMRT U SANITETSKOM VOZILU Tko je kriv: hrvatski zdravstveni standard ili – ljudski propust?

Barbara Čalušić

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Interpretaciju pravilnika prepustit ću pravnicima, no u praksi se ležeći pacijenti u sanitetskom prijevozu prevoze s medicinskom sestrom, ističe dr. Igor Barković iz KBC-a Rijeka



RIJEKA »Čvrsto stojim iza toga da je bolesnik liječen po svim pravilima struke te je otpušten na kućnu njegu nakon što je njegovo stanje stabilizirano«, rekao nam je dr. Igor Barković sa Zavoda za pulmologiju Kliničkog bolničkog centra Rijeka na kojem se 11 dana liječio 72-godišnjak iz Labina koji je po otpuštanju iz riječke bolnice preminuo u sanitetskom vozilu Istarskih domova zdravlja.


Naime, 72-godišnji Josip Glušić iz Labina, koji je bolovao od upale pluća i 11 dana se liječio u KBC-u Rijeka, u srijedu je otpušten na kućnu njegu, nakon što mu se zdravstveno stanje poboljšalo. Po njega je došlo sanitetsko vozilo Istarskih domova zdravlja koje ga je vozilo kući u Labin, a tijekom vožnje nesretni Glušić je – preminuo. Istarski domovi zdravlja poslali su sanitet samo s vozačem, bez medicinske sestre.


Prema Barkovićevim riječima, pacijent je zaprimljen u bolnicu sa simptomima gripe i upale pluća, a tijekom liječenja poduzete su sve dijagnostičke i terapeutske procedure na osnovi važećih standarda i kliničkih smjernica.




– S obzirom na početno zdravstveno stanje, bolesnik je u trenutku otpusta po svim kontroliranim parametrima bio poboljšanog zdravstvenog stanja – ističe Barković koji, kako je već ranije poručeno iz KBC-a Rijeka, ponavlja da je u nalogu za sanitetski prijevoz bila jasno navedena potreba prijevoza ležećeg pacijenta koji osim vozača podrazumijeva i medicinsku sestru ili tehničara u timu. Organizacija i način obavljanja djelatnosti sanitetskog prijevoza propisani su važećim pravilnikom prema kojem na dva sanitetska vozila dolaze dva vozača i jedna medicinska sestra ili tehničar. U praksi ležeći pacijent bi se trebao prevoziti u pratnji medicinske sestre ili tehničara.


Procjena potreba 


– Interpretaciju pravilnika prepustit ću pravnicima, no u praksi se ležeći pacijenti u sanitetskom prijevozu prevoze s medicinskom sestrom. U nekim slučajevima u pratnji zahtijevamo i liječnika, što bi se moglo nazvati nekom vrstom nadstandarda, no ležeći pacijenti prevoze se u pratnji medicinskih sestara, barem to pravilo, prema našem iskustvu, vrijedi kod sanitetskog prijevoza Doma zdravlja Primorsko-goranske županije – naglašava Barković.


Opširnije u tiskanom izdanju Novog lista…