Počast žrtvama

SMRT FAŠIZMU Nakon glazbene, američki Algiers Hrvatima održao i životnu lekciju

P. N.

Američki Algiers poznat je kao politički izrazito osviješten bend, u razgovoru za Novi list prije dolaska u Hrvatsku članovi se naglasili kako ih jako zanima moderna povijest naše zemlje te kako je jedan od članova benda prošle godine rentao auto i posjetio Jasenovac



Nakon što su oduševili s dva sjajna koncerta u Zagrebu i Rijeci, članovi američkog bend Algiers na svom su instagram profilu objavili znakovitu fotografiju. Ne, članovi benda nisu se slikali na nekom raskalašenom after-partyju ili radili selfije s namještenim osmjesima pred nekom turističkom atrakcijom, već su svoj posjet Hrvatskoj odlučili ovjekovječiti fotografijom pred spomenikom Podhumskim žrtvama na Grobniku.


“Ovaj memorijalni kompleks posvećen je žrtvama koje su smaknule talijanske okupacijske snage tijekom Drugog svjetskog rata. Prema dokumentima, ubijena je 91 osoba dok je oko 1000 stanovnika tog područja poslano u logore” napisali su članovi benda uz fotografiju i hashtagove #holocaustmemorialday #holocaustmemorialday2018.


Američki Algiers poznat je kao politički izrazito osviješten bend, u razgovoru za Novi list prije dolaska u Hrvatsku članovi su naglasili kako ih jako zanima moderna povijest naše zemlje te kako je jedan od članova benda prošle godine rentao auto i posjetio Jasenovac.




– Naša najveća želja jest izazivati fašiste, autokrate i moćne kapitaliste koji većinu vremena provode osmišljavajući načine kako da nas podijele. To činimo tako što naglašavamo našu »istovjetnost«, odnosno tako što smo dio ostalih 99 posto. To je naša punk rock verzija pokreta nesvrstanih, u koji je Hrvatska, kao dio Jugoslavije, bila direktno uključena, rekli su članovi benda našem listu.


I tako dok mnogi ne vide problem sa “Za dom spremni”, dok nacionalna televizija pred Dan sjećanja na holokaust pušta priloge o sretnom djetinjstvu u NDH i figuricama Adolfa Hitlera, dok ušato “U” pozdravlja s brojnih fasada, a opća relativizacija pokušava izbrisati granice između dobra i zla te na isto mjesto postaviti i žrtve i zločince, četiri tipa iz američkog benda jednom fotkom pokažu svima čime bi se zapravo Hrvatska trebala dičiti.


I time nam nakon glazbene, održe i jednu životnu lekciju.