'Nisu pregovarali u dobroj vjeri...'

SMRT DEMOKRACIJE? Zagrebački Županijski sud definitivno zabranio štrajk u Croatia Airlinesu

Hina

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Iz Sindikata ORCA koji okuplja pilote i kabinsko i tehničko osoblje Croatia Airlinesa (CA), poručili su da će u slučaju zabrane štrajka pravdu tražiti na Vrhovnom sudu



ZAGREB  Županijski sud u Zagrebu u četvrtak je donio konačnu odluku o zabrani štrajka u Croatia Airlinesu (CA), uz obrazloženje da tuženik – sindikat Organizacija radnika Croatia Airlinesa (ORCA) nije pregovarao u dobroj vjeri radi sklapanja novog kolektivnog ugovora i da ne želi nastali spor riješiti mirnim putem.


Na to ukazuje činjenica da je Sindikat ORCA odustao od daljnjih pregovora nakon što nije prihvaćen njegov prijedlog kolektivnog ugovora, stoji u obrazloženju suda.


Da je tuženik imao stvarnu namjeru pregovarati o sklapanju kolektivnog ugovora, sud zaključuje da bi nastavio pregovore nakon odustanka u studenom 2017. koji je uslijedio nakon otkazanog štrajka najavljenog te godine budući da je uprava CA pozvala Sindikat na daljnje pregovore, i to na sastanke 3., 10. i 17. siječnja 2018. godine.




Navodi se i da je uprava nakon isteka starog kolektivnog ugovora 31. prosinca 2016. nastavila ga provoditi i ispunjavati sva prava radnika koja su bila ugovorena tim ugovorom.


Ujedno potpisana je promemorija, sklopljena između uprave i sindikata, u kolovozu 2017., kada su radnici u cijelosti prihvatili isplatu i provođenje svih prava iz kolektivnog ugovora koji je prestao važiti.


Sindikat ORCA pravdu će tražiti na Vrhovnom sudu


Stoga Sud zaključuje da sindikat svojim postupanjem nije omogućio sklapanje novog kolektivnog ugovora budući da nije postupao u dobroj vjeri, a najavljena industrijska akcija – štrajk, najavljena za 8. kolovoza 2018., utvrđena je nazakonitom.


Sindikatu se zabranjuje organiziranje i provođenje štrajka najavljenog za 8. kolovoza, navodi se u odluci suda.


Iz Sindikata ORCA koji okuplja pilote i kabinsko i tehničko osoblje Croatia Airlinesa (CA), poručili su da će u slučaju zabrane štrajka pravdu tražiti na Vrhovnom sudu.


Uprava Croatia Airlinesa pozvala na povratak u kolektivne pregovore


Uprava Croatia Airlinesa pozdravila je u četvrtak odluku Županijskog suda u Zagrebu koji je nezakonitim proglasio štrajk koji je bio najavio sindikat ORCA te još jednom pozvala socijalne partnere na povratak u kolektivne pregovore.


Uprava Croatia Airlinesa pozdravlja odluku Županijskog suda u Zagrebu »koja, na vrhuncu turističke sezone, kompaniji i dalje omogućuje obavljanje redovitog, odnosno planiranog reda letenja, a putnicima dolazak u željena odredišta«, navodi se u priopćenju Croatia Airlinesa.


»I ovom prilikom Uprava tvrtke još jednom i bez zadrške poziva socijalne partnere na povratak u kolektivne pregovore, uz uvjerenje da se razumnim ponašanjem i dijalogom može pronaći obostrano prihvatljivo rješenje na dobrobit svih zaposlenika i Croatia Airlinesa u budućnosti«, ističe se u priopćenju.


Iz kompanije podsjećaju da je Županijski sud u Zagrebu u četvrtak donio odluku kojom se štrajk u Croatia Airlinesu, koji je najavio sindikat ORCA (Organizacija radnika Croatia Airlinesa), proglašava nezakonitim, a sud je sindikatu ORCA zabranio i organiziranje i provođenje štrajka najavljenog za 8. kolovoza.


Croatia Airlines, štrajk