Prvo pa - kiks

SLUČAJ APLAUZOMETAR Dio HDZ-ovaca ljutit na Kuščevića: ‘Što je tom čovjeku, djelovao je pribrano?’

Dražen Ciglenečki

Foto Patrik Maček / PIXSELL

Foto Patrik Maček / PIXSELL

Snimku Sabora HDZ-a analizirao je zapravo samoinicijativno Plenkovićev savjetnik Mario Kapulica i svoja zapažanja o tome koliko se kome pljeskalo i koliko ukupno vremena prezentirao Predsjedništvu stranke, što je politički neiskusni Lovor Kuščević, očito, shvatio da su to radile stranačke službe



ZAGREB Novi politički tajnik HDZ-a Lovro Kuščević jako jerazljutio i ljude iz stranke koji podržavaju njegovo promaknuće na mjesto smijenjenog Davora Stiera. Razlog je bila Kuščevićeva izjava novinarima da su stranačke službe analizirale koliko se kome pljeskalo na nedavnom Saboru HDZ-a.


Politički posve neiskusnog ministra uprave, koji je 2016. s dužnosti načelnika općine Nerežišća avanzirao direktno u Vladu, novinari su presreli ispred Banskih dvora. Kuščević im je govorio da je predsjednik HDZ-a Andrej Plenković procijenio da su se Davor Stier i Miro Kovač »nedopustivo ponašali«, jer su imali suprotne stavove od službenih zaključaka tijela HDZ-a, pa ih je zato smijenio s dužnosti političkog i međunarodnog tajnika stranke. Novinari su mu skrenuli pažnju na činjenicu da je Stierov istup na Saboru HDZ-a »dočekan s oduševljenjem«, možda i većim nego Plenković. Kuščević je to negirao, a zatim je objasnio na čemu temelji svoju tvrdnju.


Analiza govora 


– Imali smo jučer na Predsjedništvu analizu svih govora, aplauza i negodovanja na Saboru HDZ-a i jasno je bilo da su svi govori članova Predsjedništva, naročito predsjednika Plenkovića, naišli na sveopće odobravanje svih članova – istaknuo je politički tajnik HDZ-a. Nakon toga je, logično, uslijedilo pitanje novinara tko je mjerio intenzitet pljeska u dvorani Cibona.




– Tu su analizu radile službe unutar stranke, pojasnio je Kuščević. Dodao je još da je na Saboru HDZ-a najviše pljeska bioo upućeno Plenkoviću i članovima Predsjedništva. U HDZ-u su odmah počeli zbijati šale zbog Kuščevićevog otkrića.


– Čini se da smo nabavili aplauzometar, komentirao je jedan HDZ-ov saborski zastupnik. Takva sprava, inače, doista postoji. Na, primjerice, bakarskom festivalu »Bakar i serenade« (BiS) aplauzometrom se registrira buka što je proizvodi publika i na osnovu dobivenih podataka određuje se koji je pjevač najbolje primljen.


– Nevjerojatno, što je tom čovjeku? Što priča, kakve službe?! Ne znam, za vrijeme krize s pločom HOS-a u Jasenovcu djelovao je pribrano, ali, očito je, morat ćemo ga još učiti. U ovakvim situacijama kažeš novinarima predsjednik je sve rekao dan ranije i točka. Eventulano je Kuščević mogao izjaviti da je predsjednik HDZ-a bio na Saboru burno pozdravljen, što je bjelodano – nije jučer član vodstva HDZ-a skrivao bijes prema Kuščeviću, koji je uprskao već prvi dan nakon što je imenovan za političkog tajnika.


O čemu je zapravo riječ? Plenkovićev savjetnik Mario Kapulica, predsjednik Zajednice utemeljitelja HDZ-a, samoinicijativno je analizirao snimku tijeka Sabora HDZ-a i to je prezentirao u ponedjeljak na sjednici Predsjedništva stranke. Rekao je da ga je na to potaknula SMS poruka jednog izaslanika Sabora u kojoj je ovaj konstatirao da bi, s obzirom na reakcije u javnosti, »mislio da je Andrej gotov da nije bio u Ciboni«.


– Kapulica si je dao truda i pobrojio koliko se kome pljeskalo i koliko ukupno vremena. Iz podataka koje je iznio na Predsjedništvu jasno je bilo, što nam niti nije bilo iznenađenje, da je Plenković imao veliku podršku na Saboru, svih šest tisuća prisutnih članova. Kad je Stier govorio, u dvorani je bilo još samo tristotinjak ljudi. Ne može se stoga mjeriti njih dvojicu. Druga je stvar što su interpretacije, za koje je, kako je i Kapulica rekao, na određen način kriv bio i sam Stier, bile takve da je on na Saboru HDZ-a zasjenio Plenkovića – ispričao nam je član Predsjedništva HDZ-a što je zapravo u pozadini Kučevićeve tvrdnje da su stranačke službe analizirale kako se pljeskalo na Saboru stranke. U HDZ-u, dakle, još nemaju aplauzometar.


Ipak nije pomlađivanje


Kuščević je iznio jučer još jednu upitnu tezu. Rekao je da promjene političkog i međunarodnog tajnika HDZ-a predstavljaju i podmlađivanje stranke. Kuščević je doista tri godine mlađi od Stiera kojeg je naslijedio, ali Davor Božinović je sedam godina stariji nego bivši međunarodni tajnik Kovač. Teško bi se zato moglo zaključiti da se ovdje radi o podmlađivanju HDZ-a.