Bit će burno

SLUČAJ AGROKOR Čeka nas novi pokušaj opoziva. Oporba u Saboru priprema napad na ministricu Martinu Dalić

Dražen Ciglenečki

Martina Dalić, Foto: D. LOVROVIĆ

Martina Dalić, Foto: D. LOVROVIĆ

Kad bih vam kazao da ne razmišljamo o tome, lagao bih vam. I sam sam se uhvatio u tim »griješnim« mislima o zahtjevu za opoziv Vlade, premijera ili nekog ministra, rekao nam je Arsen Bauk iz SDP-a



ZAGREB – Potpredsjednica Vlade Martina Dalić i izvanredni povjerenik Ante Ramljak podnijet će 15. veljače na tematskoj sjednici saborskog Odbora za gospodarstvo izvještaje o poslovanju Agrokora. Bit će to prilika, rekao nam je predsjednik tog Odbora Darinko Kosor (HSLS), da im svi zainteresirani zastupnici postave i pitanja o slučaju enormnih isplata za konzultantske usluge, između ostalih i firmi u kojoj je prije dolaska u Agrokor radio Ramljak. U opoziciji pozdravljaju tu sjednicu, ali smatraju da ona neće niti izbliza nije dovoljna i zato razmišljaju o ponovnom, trećem, pokretanju postupka u Saboru, glasovanja o nepovjerenju vezanom za posrnuli koncern Ivice Todorića. Potvrdio nam je to predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk.


Nuklearna opcija


– Kad bih vam kazao da ne razmišljamo o tome, lagao bih vam. I sam sam se jutros uhvatio u tim »griješnim« mislima o zahtjevu za opoziv Vlade, premijera ili nekog ministra, rekao nam je jučer Bauk.


Jednako je raspoloženje i u Mostu, čiji je zastupnik Robert Podolnjak već najavio mogućnost takozvane nuklearne opcije zbog HDZ-ovog prijedloga promjene saborskog Poslovnika.




– Ta bi nuklearna opcija, ako HDZ ne odustane od pokušaja gušenja slobode govora u parlamentu, bio zahtjev svakog mjeseca za opoziv jednog ministra. Stoga bi se u to itekako uklopilo glasovanje o nepovjerenju, recimo, Martini Dalić. Ona nam nije zanimljiva samo zbog Agrokora nego i zbog njezine uloge u projektu elektrana Peruća i u pregovorima s MOL-om. Zastupnici Mosta sigurno bi podržali ovakvu oporbenu inicijativu, ističe Nikola Grmoja, politički tajnik Mosta.


Za pokretanje postupka opoziva potrebni su potpisi najmanje petine zastupnika, dakle njih 31, a parlamentarna opozicija ima ih na raspolaganju toliko da može zatražiti i glasovanje o nepovjerenju Vladi, premda je ono na dnevnom redu Sabora bilo prije tek nešto manje od tri mjeseca. U studenom prošle godine je, naime, taj zahtjev potpisao točno 31 opozicijski zastupnik, tako da ih je preostalo sasvim dovoljno za još jedan takav i prije isteka roka od šest mjeseci. Nadalje, može se ovaj put potegnuti i odgovornost premijera Andreja Plenkovića, čijim bi opozivom automatski pala Vlada. No, najizglednijom se oporbenom metom čini Martina Dalić, koja je u Vladi neposredno zadužena za praćenje procesa u Agrokoru, a izjavila je da nije znala kakav ogroman novac dobivaju konzultanti povezani s Ramljakom.


Čvrsta koalicija


Naročito zato što su u SDP-u prošlog ljeta imali već napisan zahtjev za opoziv Martine Dalić, da bi se kasnije ipak odlučili za glasovanje o cijeloj Vladi. Kao jedan od razloga za to se tada navodila »evidentna odgovornost Vlade za postupke koje, nakon stupanja na snagu lex Agrokor, u njeno ime provodi izvanredni povjerenik Ante Ramljak«. No, koalicija HDZ-a, HNS-a i manjih partnera ostala je čvrsta i Vlada je 11. studenoga dobila potporu 78 zastupnika nasuprot njih 59. Prvi put se zbog Agrokora glasovalo o ministru financija Zdravku Mariću, a 4. svibnja on se održao zahvaljujući glasu Tomislava Sauche, rezultat je bio 75 – 75.


– Naravno da ne mislimo da bismo sada uspjeli nekog opozvati. Opozicija po definiciji nema većinu u parlamentu i ne može srušiti Vladu. Ali, premijerova šutnja također pokazuje da je ova afera s Ramljakom i konzultantima vrlo neugodna za njega i Vladu i logično je onda da o tome otvorimo raspravu u Saboru. To je dužnost opozicije, rekao nam je jedan član užeg vodstva SDP-a.