Gužve na granici

SKIJAŠI OTIŠLI, GUŽVE OSTALE Na Pasjaku i Rupi redovno se čeka. Iz PU primorsko – goranske objasnili zašto

Marinko Glavan

Gužve na prijelazima Pasjak i Rupa zbog Schengena/ arhiva NL

Gužve na prijelazima Pasjak i Rupa zbog Schengena/ arhiva NL

Od 7. travnja 2017. godine stupile na snagu odredbe o izmjeni Zakonika o schengenskim granicama, kojima se propisuje obveza provedbe sustavnih provjera svih osoba koje prelaze državnu granicu



Na graničnim prijelazima prema Sloveniji, na Pasjaku i Rupi, u zadnje su vrijeme učestale gužve i čekanja koja traju i dulje od pola sata. Posebice je to došlo do izražaja za vrijeme školskih praznika, kada je dobar dio Riječana i Primoraca krenuo prema slovenskim i talijanskim skijalištima, no gužve i dalje traju, zbog čega se više čitatelja javilo našoj redakciji, prozivajući hrvatsku pograničnu policiju za dugotrajno čekanje, zbog detaljnih kontrola osoba koje prelaze granicu.


Iz PU primorsko-goranske poručuju kako provjera svih osoba koje prelaze granicu proizlazi iz zakonskih odredbi koje su na snazi već gotovo godinu dana, koliko se i provodi sustavna kontrola.


»Skrećemo pozornost da su 7. travnja 2017. godine stupile na snagu odredbe o izmjeni Zakonika o schengenskim granicama, kojima se propisuje obveza provedbe sustavnih provjera svih osoba koje prelaze državnu granicu. Kao što smo prije stupanja na snagu navedenih odredbi u svim medijima najavili, do tada se nisu sustavno provjeravale osobe koje imaju pravo slobode kretanja u skladu s pravom Unije, ali od navedenog datuma sustavna provjera svih osoba je obveza koju provodimo na svim graničnim prijelazima RH. Napominjemo da su se tijekom povećanih gužvi u ljetnoj turističkoj sezoni, u dogovoru sa slovenskim kolegama, primjenjivale sve zakonske mogućnosti kojima bi se ubrzalo, odnosno olakšalo kretanje osoba preko državne granice, ali navedena postupanja ne smiju utjecati na povećanje rizika od sigurnosnih ugroza. To će se činiti i ubuduće. Za vrijeme trajanja skijaške sezone također se uobičajeno povećava kretanje osoba preko graničnih prijelaza, posebice u dane smjena turista na skijalištima, tako da dulje vrijeme čekanja na prelazak preko graničnog prijelaza nije neuobičajeno u tim razdobljima«, poručuju iz PU primorsko-goranske, uz napomenu da će hrvatska policija i nadalje činiti sve u skladu sa zakonskim mogućnostima, kako bi osigurala brzo i sigurno kretanje osoba preko državne granice.