Procurilo u javnost

SKANDALOZNO PISMO KNINSKOG HDZ-a ‘Povratak Srba uništit će san dr. Franje Tuđmana

Zlatko Crnčec

Predsjednik Šibensko-kninskog HDZ-a Nediljko Dujić kaže da se radi o nedopustivim izjavama, nesmotrenoj i pogrešnoj tvrdnji



ZAGREB Nezadovoljni članovi kninskog HDZ-a u neugodan su položaj doveli vodstvo stranke nakon što je u javnost procurilo njihovo pismo stranačkoj središnjici u kojem prosvjeduju zbog odluke o raspuštanju tamošnje organizacije stranke.


Pažnju javnosti nije toliko privukla činjenica da se bune protiv odluke o raspuštanju koju je donio Županijski HDZ Šibensko-kninske županije, već posljedice te odluke kako ih oni vide.


– Prilikom donošenja svoje odluke morate biti svjesni dubine raskola u HDZ-u Grada Knina, nemogućnosti povratka vlasti HDZ-a u Grad Knin, zaustavljanja iseljavanja Hrvata iz Knina koje je svakim danom sve veće. Iseljavanjem naših ljudi će se omogućiti povratak Srba u Knin, te ćemo se opet vratiti na početak i uništiti san dr. Franje Tuđmana koji je s razlogom raselio ovo područje – piše među ostalim u pismu koje su nezadovoljnici poslali Nacionalnom vijeću stranke.




Iako se radi o internom dokumentu koji je procurio u javnost, on je ipak neugodan po HDZ u cjelini, budući da gornji odlomak praktički tvrdi da su bili lažni pozivi predsjednika Republike Franje Tuđmana pripadnicima srpske manjine u kojima ih se poziva da ostanu u Hrvatskoj, a koji su emitirani preko svih elektronskih medija 5. kolovoza 1995. godine, kada je započela akcija Oluja kojom su oslobođeni okupirani dijelovi Hrvatske.


Do zaključenja ovog broja središnjica HDZ-a još uvijek se nije oglasila. U izjavi za naš list predsjednik Šibensko-kninskog HDZ-a Nediljko Dujić, koji je i donio odluku o raspuštanju kninskog HDZ-a, izjavio je da se radi o nesmotrenoj i pogrešnoj tvrdnji.


– Nije istina da je politika HDZ-a i našeg prvog predsjednika bila da treba raseliti Srbe iz Knina. To nije tada bila politika HDZ-a, niti je to sada. Riječ je o nedopustivim izjavama koje su potpuno pogrešne. To sam naveo i u svom očitovanju vodstvu stranke na pismo dijela članova HDZ-a u Splitu – rekao je Dujić.