Šutnja

SKANDALOZAN ODGOVOR BANSKIH DVORA Vlada krije uz čiju je pomoć izradila lex Agrokor

Jagoda Marić

Vlada je prije mjesec dana zbog krize koncerna donijela lex Agrokor i postavila svog povjerenika / Foto Davor KOVAČEVIĆ

Vlada je prije mjesec dana zbog krize koncerna donijela lex Agrokor i postavila svog povjerenika / Foto Davor KOVAČEVIĆ

Zaključak nakon takvog »odgovora« je da je Vlada spremna lagati, skakati sama sebi u usta, kršiti zakone i druge propise, sve kako bi prikrila koja je to mreža interesa i pogodovanja u pozadini lex Agrokor, poručuje Grbin



ZAGREB – Zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značenja za republiku Hrvatsku, takozvani lex Agrokor, najvažniji je zakon koji je predložila Vlada Andreja Plenkovića i možda će biti najvažniji potez u njegovu mandatu, ali Vlada nije sprema javnosti reći tko je od financijskih i pravnih stručnjaka sudjelovao u njegovoj izradi.


Od toga da nisu spremni dati popis konzultanata, još je možda i gore to da im je opravdanje za takvo ponašanje zakonska odredba koja kaže »da će tijelo javne vlasti odbaciti zahtjev, ako ne posjeduje informaciju ili nema saznanja gdje se ona nalazi«.


Odbačen zahtjev


Upravo na tu odredbu Zakona o pravu na pristup informacijama pozvala se Vlada, odnosno Ministarstvo gospodarstva u svom odgovoru saborskom zastupniku Peđi Grbinu koje je 20. travnja zatražio da mu Vlada dostavi popis pravnih i financijskih savjetnika koji su sudjelovali u izradi zakona. Grbin je taj odgovor objavio na svom Facebook profilu podsjećajući da je prije mjesec dana upozorio na nedopustiv utjecaj koji su vanjski suradnici, odnosno odvjetničko društvo Šavorić i partneri imali na izradu zakona, jer kako je tvrdio, postoje indicije da je to društvo povezano s VTB bankom koja je jedan od kreditora Agrokora.




Nakon tog je Grbin zamijetio i da iz Agrokora stižu obavijesti sa službene mail adrese [email protected], koja je nestala dan nakon njegova upozorenja, a izvanredni upravitelj je umjesto Šavorića angažirao inozemne odvjetnike. Grbin u svom statusu ističe da ga je potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva pokušala demantirati izjavljujući da »ministarstva na izradi Zakona nisu angažirala ni domaće niti strane konzultante, već je kroz dulje razdoblje u različitim fazama izrade zakona o određenim zakonskim rješenjima zatraženo mišljenje više vanjskih pravnih i financijskih stručnjaka različitih područja ekspertize i specijalizacije«.


Nakon toga Grbin je od Vlade zatražio da mu se dostave podaci koji su to vanjski pravni i financijski stručnjaci radili na zakonu i jučer je dobio odgovor, u kojem Vlada, odnosno Ministarstvo u njezino ime, odbacuje njegov zahtjev pozivajući se na odredbu iz Zakona o pravu na pristup informacijama kojoj tijelu državne Vlasti dopušta da to učini, ako informaciju nema ili ne zna gdje se ona nalazi.


Popisa i zapisa nema


Ministarstvo u obrazloženju još navodi i to da nije izradilo popis, zapis ili bilo koji drugi oblik dokumenta koji bi sadržavao popis pravnih i financijskih stručnjaka, te dodaje da nije zatražilo i nema pisani tekst svih mišljenja.


Peđa Grbin kaže da ne zna bi li taj »odgovor« nazvao smiješnim ili uvredljivim.


– Zaključak koji se nameće nakon takvog »odgovora« je da je ova Vlada spremna lagati, skakati sama sebi u usta, kršiti zakone i druge propise, a sve kako bi prikrila koja je to mreža interesa i pogodovanja u pozadini lex Agrokor – poručuje Grbin.