'Provjereno'

SKANDAL U DALMACIJI Kako se namještao natječaj za ravnatelja Doma zdravlja

P. N.

Foto Nova TV

Foto Nova TV

Sporna snimka nastala je nakon što je natječaj poništen. Na njoj predsjednik Upravnog vijeća Ivan Nasić govori kako je župan Blaženko Boban na njih vršio pritisak da ponovno izaberu Petrica



Večerašnja, prva ovosezonska emisija ‘Provjereno‘ Nove TV donosi snimku razgovora aktera izbora ravnatelja Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije koja dokazuje kako nisu poštovana pravila procedure izbora.


Na prošlogodišnji natječaj prijavilo se četvero kandidata koji su sastavljali svoj program koji je trebao biti presudan za odluku o najboljem. Radi se o tada aktualnom ravnatelju Dragomiru Petricu, Mariji Divić, Paulu Peronji i Nataliji Bralić. U Upravnom vijeću koje bira ravnatelja sjedi pet članova. Tri su predstavnici županije: Ivan Nasić, koji je na čelu, te Damir Mendeš i Ante Vučemilović. 


Sva trojica članovi su HDZ-a i bili su protiv glasovanja za Petrica jer su smatrali kako on više nije najbolji kandidat i zato Nasić o svemu što se događa, kaže, upozorava i premijera.




Sporna snimka nastala je nakon što je natječaj poništen. Na njoj predsjednik Upravnog vijeća Ivan Nasić govori kako je župan Blaženko Boban na njih vršio pritisak da ponovno izaberu Petrica.


„Ti ne možeš shvatit, ti nisi tamo svoj strijelac, nisi samostalan, župan te je postavio. Dio si strukture. To sam ti ja stalno govorio. Nisam ja tamo da provodim svoju politiku, nego sam dio strukture. Struktura može bit u pravu i ne bit u pravu“, kaže na spornim snimkama Ivan Nasić. „Ante (Sanader) je u početku poručivao, odnosno poručio i meni da treba bit Petric, da treba ubrzat proceduru“, nastavlja Nasić.


Ubrzo nakon što je poništen natječaj, župan je smijenio sva tri liječnika – predstavnika županije u Upravnom vijeću. „Igrao je od početka. Znači, vi nećete glasati za Petrica. Dobro, poništit ćete javni natječaj. Članovi Upravnog vijeća su bili upozoravani da će ih župan smijeniti. Oni su bili naivni i nisu u to vjerovali. Nije prošlo mjesec, dva dana. Poništio se natječaj, on je njih u međuvremenu smijenio. Izabrao je novo Upravno vijeće koje je njemu dalo podršku“, kazao je za ‘Provjereno’ anonimni izvor iz HDZ-a.


Nakon što ga je reporterka Ana Malbaša upitala o snimkama, župan Blaženko Boban je priznao kako se zalagao za poništenje natječaja. „Ja nisam zagovarao gospodina Petrica nego poništenje natječaja. Dakle, sve je iz te snimke potpuno jasno i nemam što dodati. Ja bih bio sretan da to netko istraži, ali ta snimka, hvala ti Bože, ide i meni u prilog bez obzira kakva takva“, rekao je za ‘Provjereno’ splitsko-dalmatinski župan.


Petric je nakon poništenog natječaja ostao vršitelj dužnosti još godinu dana, a onda se natječaj ponovio u travnju ove godine. On tada odustaje, ali zato u utrku ide njegov pomoćnik Marko Rađa, koji na kraju postaje novi ravnatelj.


„Sada je dr. Dragomir Petric postavljen na mjesto njegova kontrolora. Znači, on kontrolira svoj minuli rad“, rekao je za ‘Provjereno’ tajni izvor iz HDZ-a. Udruga ugovornih ordinacija inzistira da politički odgovaraju župan Blaženko Boban i Ante Sanader, sada politički tajnik HDZ-a. Slučaj su prijavili DORH-u. Priču Ane Malbaše pogledajte u emisiji ‘Provjereno’ večeras u 22:15 na Novoj TV.