Croatia Airlines

SINDIKAT PROMETNIH PILOTA Predsjednik uprave CA grubom prijetnjom zaposlenicima oduzima ustavno pravo na štrajk

Hina

Borna Filic/PIXSELL

Borna Filic/PIXSELL

HSPP poziva članstvo da se pridržava svih instrukcija štrajkačkog odbora te ne dozvole da se korištenjem iznude i zastrašivanja utječe na sudjelovanje u štrajku čiji je cilj, ističu, poboljšavanje socijalnog položaja pilota, ali i svih drugih zaposlenika u Croatia Airlinesu.



ZAGREB Hrvatski sindikat prometnih pilota (HSPP) reagirao je na pismo predsjednika Uprave Croatia Airlinesa Jasmina Bajića, ocjenjujući njegove mjere protiv najavljenog štrajka u toj tvrtki kao nezakonite i usmjerene na onemogućavanje zakonito organiziranog štrajka, te najgrubljom prijetnjom zaposlenicima čiju podršku, kako tvrde, ne uživa.


 “Organiziranje ili sudjelovanje u štrajku, organiziranom u skladu s odredbama zakona, kolektivnog ugovora i pravilima sindikata, ne predstavlja povredu obveze iz radnog odnosa”, ističu iz HSPP-a u priopćenju. Napominju kako je pravo na štrajk, kao industrijska akcija kojom se obustavom rada u skladu s zakonom prisiljava poslodavca zaključiti kolektivni ugovor, ustavno zajamčeno.


 Podsjećaju da je u promemoriji, koju su 3. kolovoza 2017. potpisali predstavnici sindikata i Uprave Croatia Airlinesa kod resornog ministra, navedeno da se za vrijeme trajanja kolektivnih pregovora poslodavac obvezuje primjenjivati odredbe jedinstvenog Kolektivnog ugovora za Croatiu Airlines od 2. veljače 2015. godine, uključujući i Dodatak. Navode kako za Croatia Airlines postoji arbitražna odluka o poslovima koji se ne smiju prekidati za vrijeme trajanja štrajka, u kojoj su detaljno precizirani svi oni poslovi na kojima se ne smije provoditi štrajk.




  Iz HSPP-a u priopćenju najavljuju kako će u pregovorima, koji će uslijediti za vrijeme trajanja štrajka, štrajkački odbor inzistirati da se ne umanjuje plaća radnicima koji su sudjelovali u štrajku, jer je to pravo poslodavca fakultativno, odnosno poslodavac ga ne mora koristiti. Pozivajući se na Zakon o radu podsjećaju kako se radniku koji je sudjelovao u štrajku, plaća i dodaci na plaću mogu umanjiti razmjerno vremenu sudjelovanja u štrajku.


 HSPP poziva članstvo da se pridržava svih instrukcija štrajkačkog odbora te ne dozvole da se korištenjem iznude i zastrašivanja utječe na sudjelovanje u štrajku čiji je cilj, ističu, poboljšavanje socijalnog položaja pilota, ali i svih drugih zaposlenika u Croatia Airlinesu.


 U prilogu priopćenja dostavljaju pismo direktora Croatia Airlinesa svim zaposlenicima, upućeno u srijedu s najavljenim mjerama u cilju minimiziranja štetnih posljedica i zbrinjavanja putnika koji će biti pogođeni štrajkom.  Najavljuje da će se radnicima u štrajku stornirati odobrenja za godišnje odmore u srpnju i kolovozu te da će se konkretne odluke o određivanju radnih dužnosti u kriznoj situaciji komunicirati direktno od nadređenih.  Plaće za srpanj se, najavljuje Bajić, neće više isplaćivati po isteklom Kolektivnom ugovoru, već prema Pravilniku o radu, a radnicima koji štrajkaju, sukladno Zakona o radu razmjerno će se umanjiti plaća i svi dodaci na plaću.  Nadalje, članovima posada uvest će se obveza sukladno daljnjim uputama neposredno nadređenih. Radnicima koji rade na poslovima zbrinjavanja putnika, sukladno daljnjim uputama neposredno nadređenih, uvodi se prekovremeni rad za vrijeme trajanja štrajka i sve dok se ne saniraju posljedice štrajka, stoji u pismu predsjednika Uprava CA Jasmina Bajića zaposlenicima. Ujedno izražava nadu da će se sastanku predstavnika svih sindikata i Uprave Poslodavca u četvrtak nastaviti pregovori te donijeti odluke na obostranu korist, kao i na korist svih zaposlenika kompanije.