Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 6° 6
Sutra: 6° 6° 6
19. prosinca 2018.
Podržali kolege

SINDIKAT POLICIJE O RANJAVANJU DVOJE DJECE Policajci su pucali u kombi spašavajući migrante

foto: arhiva NL
foto: arhiva NL
Autor:
Objavljeno: 31. svibanj 2018. u 16:12 2018-05-31T16:12:08+02:00

Opći sindikat MUP-a napominje kao su svjesni da će unatoč činjenici da su policijski službenici poduzeli sve da do toga ne dođe možda postavljati pitanja da li se to moglo izbjeći.

ZAGREB - Opći sindikat MUP-a zatražio je proširivanje policijskih ovlasti, uključujući i uporabu sredstava prisile bez dugotrajnih opravdanja, reagirajući na postupanje zadarskih policajaca koji su nakon nekoliko bezuspješnih pokušaja zaustavljanja kombija s migrantima zapucali prema vozilu pri čemu je ozlijeđeno dvoje djece.

Sindikat smatra da su policijski službenici postupili u krajnjoj nuždi odbijajući napad na sebe, ali što je najbitnije, spašavajući živote i samih migranata koji su zadobili ozljede od sulude vožnje bezdušnog kriminalca za kojeg su djeca i njihovi roditelji bili samo paketi na kojima će dobro zaraditi.

Do nemilog događaja u Donjem Srbu, drže u sindikati, došlo je unatoč svim nastojanjima da se preventivnim mjerama, direktnim nadzorom državne granice i dubinskom pokrivanju prometnica i ilegalnih pravaca za prebacivanje migranata.

Opći sindikat MUP-a napominje kao su svjesni da će unatoč činjenici da su policijski službenici poduzeli sve da do toga ne dođe možda postavljati pitanja da li se to moglo izbjeći.

Zbog incidenta u Donjem Srbu, ali i prijašnjih postupanja, sindikat traži proširivanje policijske ovlasti, odnosno da odmah može zatražiti pomoć pri postavljanju blokade od hrvatskih cesta i autocesta. Traži također da se policajcima omogući uporaba svih sredstva prisile bez naknadnih i dugotrajnih opravdavanja i traženja odobrenja za postupanje te zapošljavanje novih policajaca, aktiviranje pričuvnih policajaca i nabavu dodatnih vozila za mobilnu jedinicu granične policije.

Policijskim službenicima koji su postupali sada j eizuzetno teško i treba im osigurati psihološku pomoć, naravno, kao i nesretnim migrantima, smatraju u sindikatu.

Opći sindikat MUP-a najavio je da će izraditi prijedlog izmjena i dopuna zakona i pravilnika radi poboljšanja zaštite, kako državne granice, tako i samih migranata i policijskih službenika.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka